Erfgoed en dementie

cover Erfgoed en dementie
Kijk je even met ons mee richting de toekomst? In 2017 vindt Erfgoeddag plaats op zondag 23 april met als thema 'Zorg'. 
 
Een geïntegreerd erfgoedbeleid staat vandaag hoog op de agenda. Met ‘Zorg’ zoeken we dan ook toenadering tot de zorgsector.
 
In Vlaanderen leven vandaag naar schatting zo’n 116.000 mensen met dementie. En dat cijfer zal tegen 2020 oplopen met maar liefst 30%! Kan het dan verrassen dat een van de grootste maatschappelijke uitdagingen vandaag is om onze samenleving ‘dementievriendelijker’ te maken? En daarbij kan ook de erfgoedsector helpen. Hoe?   
 
De erfgoedsector kan helpen in het ontwikkelen van zogenaamde reminiscentie-instrumenten en therapieën. Zo hebben musea, archieven, erfgoedbibliotheken en erfgoedorganisaties de kennis over de lokale geschiedenis én het gedroomde materiaal in huis om een aanbod op maat te ontwikkelen. Precies omdat de lokale context en herkenbaarheid zeer belangrijk is in de omgang met personen met dementie. Ten slotte kunnen ze ook helpen om mensen uit hun sociaal isolement te halen.
 
Maar hoe kunnen die ambitieuze doelstellingen gerealiseerd worden? Antwoorden op deze vraag lees je in de gids Erfgoed en dementie. Creëren van een aanbod rond reminiscentie voor personen met dementie en hun mantelzorgers, van de hand van Bart De Nil en Herlinde Dely. Het is een uitgave van FARO, Howest/Kennispunt Mantelzorg, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Politeia.
 
Meer informatie over deze gids en het lanceringsmoment lees je in het blogbericht Erfgoed en dementie: lancering boek en vormingstraject. En voor meer informatie over Erfgoeddag 2017 met als thema 'Zorg' kan je terecht op de website van Erfgoeddag. 
 
 
 
Vrije tags
reminiscentie
dementie
zorg
welzijn