De protocollon van de Wijzen van Zion: een mythisch complot

"Iedere keer dat een groep mensen geleerd wordt om een andere te haten wordt er een leugen gecreƫerd om de haat te doen ontbranden en een complot te rechtvaardigen. Het doelwit is gemakkelijk te vinden want de vijand is altijd de ander."

Zo begint 'Het Complot. Het verborgen verhaal achter de Protocollen van de Wijzen van Zion', een album van de Amerikaanse striptekenaar Will Eisner (1917-2005). Het boek verhaalt over een van de grootste en meest verontrustende 'fakes' uit de voorbije twee eeuwen. Aan het einde van de 19e eeuw produceerde de Russische geheime dienst 'de Protocollen van de Wijzen van Sion'. Het is de neerslag van 'het Joodse plan' - met bankiers en Joodse leiders in de hoofdrol - om de wereldheerschappij te veroveren. Bedoeling ervan was om
de kritiek op het bewind van de tsaar te stoppen.

Na de ondergang van het tsaristisch regime werd deze leugen verrassend genoeg een internationaal geaccepteerde waarheid, die door diverse partijen, religies en racistische organisaties zoals de nazi's, islamfundamentalisten en de Ku Klux Klan werd gebruikt. Dat deze vervalsing, samengesteld uit een collage van verschillende teksten, is vervaardigd door een aantal geheime diensten en politieorganisaties
van ten minste drie landen, staat als een paal boven water. Toch duiken er ook vandaag nog via diverse media nieuwe versies op.

Leestip: EISNER (Will), Het Complot. Het verborgen verhaal achter de Protocollen van de Wijzen van Zion, Amsterdam - Antwerpen, Atlas, 2008, 156p.

Vrije tags
beeldverhaal
Erfgoeddag 2010
vals
mythe
fake
joden