De Grote Verkiezingsshow. Het Huis van Alijn vraagt jouw stem!

De publieks- en collectiemedewerkers van het Huis van Alijn moesten dit jaar niet al te lang nadenken over de activiteit die ze voor Erfgoeddag op touw zouden zetten. Al gauw werd duidelijk dat ze het publiek zouden laten kiezen welk voorwerp het best de afgelopen twintig jaar definieert en bijgevolg een plaats moet krijgen in het museum.

De ALIJN-kiescommissie selecteerde vervolgens tien iconische objecten om nooit meer te vergeten. Deze objecten dateren allemaal uit de periode tussen 1998 en 2018. Tijdens de grote verkiezingsshow op Erfgoeddag wordt elk voorwerp gepresenteerd door de voorzitter van de kiescommissie in hoogsteigen persoon. Door te stemmen op hun favoriete voorwerp kan het publiek een persoonlijke stempel drukken op de toekomst van het museum.

Bevraag je publiek, als je durft

Een publieksbevraging organiseren, alles in de karakteristieke sfeer van de verkiezingen, leek voor het Huis van Alijn een voor de hand liggende keuze. De typische attributen zoals stemhokjes, stembussen, stembiljetten, rode potloden en verkiezingsaffiches zijn allemaal van de partij. De geselecteerde voorwerpen roepen heel wat herinneringen en verhalen op want haast iedere bezoeker kan er iets persoonlijks aan linken.

Maar hoe komt die selectie van tien voorwerpen nu precies tot stand? Met veel humor probeert het museum het publiek te betrekken en hen informatie te geven over hoe er keuzes gemaakt worden. Hoe bepaalt het museum zijn verzamelbeleid? Hoe houden ze het actueel? Hoe houden ze rekening met diversiteit? Waarom zijn intergenerationele aspecten zo belangrijk? Je komt het allemaal te weten op Erfgoeddag. 

Blijven inzetten op crowdsourcing 

Bij het bedenken van deze Erfgoeddag-activiteit groeide bij de museummedewerkers het besef over hoe belangrijk crowdsourcing is voor het Huis van Alijn. Het museum wil er op een structurele manier op blijven inzetten: in de diepte én om met het resultaat aan de slag te gaan. Hiermee sleutelt het museum samen met het publiek aan de museumwerking en de opbouw van de collectie, net zoals bij de recente actie ‘Home Movies’. Recent werd ook de hoofdtentoonstelling in het Huis van Alijn vernieuwd en het actualiseren van de collectie is vandaag een hot item voor het huis. Ook hier vormt het publiek een zeer belangrijke bron. 

---

Zin om op Erfgoeddag naar het Huis van Alijn te trekken? Neem dan deze activiteit zeker op in jouw persoonlijke programma.

Vrije tags
Steractiviteit
erfgoeddag