Bepaal jij mee de VVV-collectie?

De locatie waar VVV-Eeklo vroeger huisde, het Heemmuseum in het Leen, was eigendom van de provincie Oost-Vlaanderen. Als gevolg van de provinciale hervormingen moest VVV-Eeklo noodgedwongen op zoek naar een nieuwe locatie. Die werd gezocht én gevonden bij Stad Eeklo. Tot 2019 kan VVV-Eeklo terecht in het Jeneverhuis. Er is wel één voorwaarde: er moet een collectieplan worden opgesteld én de collectie moet teruggebracht worden tot de essentie. En daar kan jij bij helpen.

Wat vindt de Eeklonaar belangrijk? 

Bedoeling van de VVV is om inzicht te krijgen in wat jij als Eeklonaar of erfgoedliefhebber belangrijk of interessant vindt. Wat is jouw mening? Wat moet volgens jou zeker behouden blijven in deze grote en gevarieerde collectie? Op Erfgoeddag kan je - in primeur - kennismaken met een tentoonstelling die is opgebouwd rond de topstukken uit de collectie. Welke drie objecten kies jij uit? Door je eigen, hoogstpersoonlijke top-drie samen te stellen help je de collectie mee bepalen.

Enkele leden van de VVV selecteerden vooraf een aantal topstukken, elk met een uniek Eekloos verhaal en ondersteund door prachtige foto’s. Erfgoedcel Meetjesland en de cultuurdienst van de stad Eeklo gingen op zoek naar de locaties en namen de vormgeving en redactie voor hun rekening. Wat het thema 'Kiezen' hen bijleerde, is dat niet elk object uit de collectie genoeg achtergrond heeft om gepresenteerd te worden tijdens een tentoonstelling. Het is immers van belang om telkens de lokale link te kunnen leggen.

Wat is er te zien op Erfgoeddag?

Rond en op het Herbakkersplein, in het hart van Eeklo, wordt een pop-up openluchttentoonstelling gebouwd waarin je de grote diversiteit van de collectie uit het vroegere Heemmuseum VVV Eeklo kan ontdekken. De voorwerpen die tentoongesteld worden kom je niet vaak meer tegen in het huidige straatbeeld. Objecten die op het eerste gezicht eenvoudig lijken, vertellen een veel groter verhaal uit een vervlogen tijd. Van een krulspeldenwarmer tot een cardanfiets. Kortom: verrassingen zijn er op Erfgoeddag zeker te vinden in Eeklo.

Op de foto: de gevelbeelden van het pijprokend meneertje en het snuivend vrouwtje met daartussen de tabakscarot en daaronder het bord met de letters ‘J. CORNAND’, waren jarenlang een herkenningspunt in het Eekloos straatbeeld.

Bepaal jij graag mee de collectie? Voeg dan deze steractiviteit toe aan je programma.

Vrije tags
Steractiviteit
erfgoeddag