De vijfde Week van de Smaak viert het culinair erfgoed uit Vlaanderen en verwelkomt Spanje en Europa aan de dis

Radijsjes

De vijfde editie van de Week van de Smaak vindt plaats van 11 tot 21 november en presenteert maar liefst 1.200 activiteiten in Vlaanderen en Brussel. Het cultureel evenement nodigt iedereen uit tien dagen lang te genieten van smaak en eetcultuur. Wouter Keersmaekers, sterrenchef van restaurant De Schone van Boskoop in Boechout, is de trotse peter. Hij vertaalt perfect de nieuwe accenten die Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege in deze editie wil leggen: aandacht voor het culinaire erfgoed van Vlaanderen, voor (vergeten) groenten, fruit en producten van bij ons, en groenten van eigen kweek. Spanje is eregenodigde. Heel wat activiteiten dragen dan ook een sterke mediterrane stempel. Nieuw dit jaar zijn de acties in het kader van het Belgische Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Met Expatatas, De Commissaris Kookt en stEUw kleurt de Week van de Smaak Europees. De gratis programmabrochure – elke provincie heeft haar eigen editie – kun je afhalen in alle bibliotheken, in de winkels van Carrefour en Spar Retail en bij de organisatoren. De Week van de Smaak krijgt de steun van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege en wordt gecoördineerd door FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw.

Nieuwe accenten
Meer aandacht voor het culinaire erfgoed uit Vlaanderen,voor producten van bij ons en groenten van eigen kweek, en daar dan andere landen hun culinaire goesting mee laten doen: dat zijn de nieuwe accenten die Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege in deze jubileumeditie wil leggen. Sinds haar oproep in maart, startten tientallen scholen en verenigingen hun eigen moestuinproject. Tijdens deze Week van de Smaak koken ze met wat ze zelf geplant en gezaaid hebben. In verschillende steden en gemeenten zijn er moestuininitiatieven en op de webstek www.moestuinblog.be kan iedereen met groene vingers – zowel ervaren rotten als groene blaadjes – berichten over zijn of haar avonturen in de moestuin. Dat streekproducten ook vandaag kunnen uitgevonden worden, bewijst peter van de Week van de Smaak Wouter Keersmaekers. Speciaal voor de Week van de Smaak creëerde hij de savwa, een worst op basis van groene kool, één van zijn favoriete groenten. Tijdens de Week te proeven in de Boechoutse frituren!

Spanje mee aan tafel
De eregenodigde van de Week van de Smaak 2010 is Spanje. Het vleugje Spanje zorgt voor een aflevering vol culinaire en culturele uitwisselingen en ontdekkingen. Bekende Spaanse chefs als Sergi Arola, Ernesto Cantón, Beatrice Sothelo en Fernando Cordoba komen over de vloer en koken zij aan zij met Vlaamse koks. Vlaamse deelnemers toveren hun versie van paella, cocido, zarzuela en churros op tafel, de Spaanse gemeenschap toont zich van haar lekkerste kant en de historische banden tussen Vlaanderen en Spanje worden culinair verkend. Op naar een week vol Spaanse belevingen!

De Week van de Smaak kleurt Europees
Diversiteit is troef, want naast Spanje roeren er dit jaar nog vertegenwoordigers uit heel wat andere Europese lidstaten mee in de pot. In het kader van het Belgische Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie zette de Week van de Smaak enkele unieke projecten op poten.

  • ‘Expatatas’ stelt de aardappel voorop als verbindend element tussen de verschillende Europese eetculturen. Expats in Vlaanderen en Brussel verhaalden over hun eetcultuur en bereidden traditionele aardappelgerechten. Hun portretten, recepten en aardappelactiviteiten vind je op www.expatatas.be.
  • 'De Commissaris Kookt’ nodigt Europese Commissarissen uit om de politiek even te laten voor wat het is en hun culinaire talenten te tonen aan het grote publiek. Benieuwd wat commissarissen De Gucht, Tajani, Potocnik, … zullen klaarstoven? Je verneemt het op www.decommissariskookt.be.
  • ‘stEUw, Europese stoofverhalen’ is een boekje dat snuistert in de stoofpotten van Spanje, België en Hongarije – de vorige, huidige en toekomstige voorzitters van de Raad van de EU. Stoverij als symbool voor de uitwisseling van eetculturen in Europa. Het boekje wordt voorgesteld op 13 november om 11u00, bij Adek in Gent.
pers