European Museums in an Age of Migrations

Section of the Liquid Museumboat

Het onderzoeksproject MeLa - European Museums in an Age of Migrations is dan wel al enige tijd afgesloten, de kwesties grenzen en migratie zijn vandaag hete hangijzers en zullen dat ook in de toekomst blijven. Mobiliteitskwesties zijn niet enkel van toepassing op mensen. Ook objecten, informatie of kennis kunnen onder het thema vallen. Wie het nog niet deed of z’n geheugen wil opfrissen, kan alle onderzoeken en conclusies van European Museums in an Age of Migrations online nog eens nalezen.

MeLa was een vierjarig onderzoeksproject gesubsidieerd door het 7th Framework Programme of the European Commission under the Social Sciences and Humanities en liep van 2011 tot 2015. Het onderzocht de rol van musea in de 21e eeuw. Partners waren o.a. Politechnico di Milano, Copenhagen Institute of Interaction Design, University of Glasgow, MACBA, Royal College of Art, Newcastle University, Musée de l’Homme, CNR …

In het specifieke onderzoeksveld Exhibition Design, Technology of Representation and Experimental Actions (researchfield no.5) lag de focus op de museumpraktijk. Het veld testte onder andere het theoretisch discours van andere MeLa-onderzoeksvelden uit zoals Museums & Identity, Cultural Memory, Network of Museums, Libraries and Public Cultural Institutions, e.a.

De onderzoeksvelden waren veelzijdig. De mogelijkheden van innovatieve curatoriële benaderingen, tentoonstellingsstrategieën en het gebruik van ICT en augmented reality in tentoonstellingen werden onderzocht. De resultaten zijn gegroepeerd op deze webpagina en in een pdf-document.

Foto: Section of the Liquid Museumboat (Copyrights: MeLa, Chiara Baravalle & Giuseppe Biscottini)

Monique Verelst
scenografie
experiment & onderzoek
museologie