Handleiding: 'Volunteers in museums and cultural heritage'

Volunteers in museums and cultural heritage

Het vrijwilligerswerk verandert. Dit is niet alleen zo in Vlaanderen. In tal van Europese landen stellen (erfgoed)organisaties zich de vraag hoe ze zich aantrekkelijk(er) kunnen maken voor vrijwilligers.

Over deze problematiek zijn inmiddels al boekenkasten volgeschreven. Eind vorig jaar verscheen een nieuwe handleiding in het rijtje: ‘Volunteers in museums and cultural heritage'. Het boek bevat, naast een schets van de belangrijkste trends in Europa, allerlei aanbevelingen om vrijwilligers te rekruteren, te trainen, te begeleiden en te motiveren.

En toch is dit niet het zoveelste handboek over vrijwilligerswerk. In de eerste plaats omdat het specifiek is geschreven voor erfgoedwerkers. Het bevat tal van tips en uitgewerkte cases van musea, bibliotheken en andere erfgoedorganisaties met een dynamische vrijwilligerswerking. De lezer krijgt zo een rijkgeschakeerd beeld van wat vrijwilligerswerk vandaag kan betekenen in de erfgoedsector. Organisaties kunnen het inzetten als een instrument om kwetsbare groepen te bereiken en te betrekken, om zichzelf sterker te positioneren in hun wijk of om gewoon expertise binnen te halen. Voor de vrijwilliger kan vrijwilligerswerk een aangename vrijetijdsbesteding zijn, die tegelijk heel wat leereffecten oplevert. Of hoe vrijwilligerswerk ook kan fungeren als een krachtige en dynamische leeromgeving.

Kortom, ‘Volunteers in museums and cultural heritage’ zit boordevol informatie en inspiratie. Een absolute aanrader voor musea, archiefinstellingen of erfgoedcellen die hun vrijwilligerswerking willen verbreden of verdiepen.

De handleiding kwam tot stand binnen het Grundtvig-project 'Volunteers for cultural heritage'. U kan ze gratis downloaden op de projectwebsite. Opgelet: Deze publicatie wordt niet bij FARO verkocht, meer informatie: projectwebsite.

Gregory Vercauteren
vrijwilligers
musea
erfgoedcellen
archiefinstellingen