Stagiairs zetten muziekcollectie Tabularium in de kijker

Lora-Elly Vannieuwenhuysen en Marly Sengers, twee masterstudenten Culturele Studies aan de KU Leuven, kregen tijdens hun stage in het Tabularium van de KU Leuven de kans om een digitale tentoonstelling samen te stellen. Het resultaat is een virtuele tentoonstelling over de muziekcollectie van het Tabularium: Silentia Fracta - of in schoon Vlaams 'Gebroken Stiltes'.

De muziekcollectie bevat catalogi en boeken over muziekcollecties, -handschriften, -drukken en -encyclopedieën. Naast deze documenten over uiteenlopende muzikale onderwerpen heeft het Tabularium een zestigtal handschriften in zijn bezit, die grofweg dateren uit de tiende tot de zestiende eeuw. Vaak zijn hiervan maar enkele bladzijden bewaard gebleven. Veel van deze muziekhandschriften zijn van gregoriaanse aard en gaan voornamelijk over Bijbelse thema’s. Het gregoriaans wordt a capella (zonder instrumentale begeleiding) en historisch gezien enkel door mannen gezongen.

In het Tabularium van de Leuvense Universiteitbibliotheek vindt u referentiewerken over handschriften, boekgeschiedenis, grafiek en fotografie. U vindt er ook de collectie Handschriften en Oude Drukken.

Illustratie: Liturgisch handschrift (1501-1700), BRES KULeuven Centrale Bibliotheek Ms. 1241

Bart De Nil
erfgoedbibliotheek
Tabularium
digitale tentoonstelling