Protest Lab: experiment in hedendaags verzamelen en participatie

In de Millenium Gallery in Sheffield loopt van 18 maart tot 21 mei Protest Lab, een tentoonstelling over de geschiedenis van protest en activisme in Sheffield van 1794 tot vandaag. Protest Lab is opgevat als sociale ruimte waar bezoekers hun verhalen, meningen en objecten over protest en radicalisme kunnen delen en bestaande ideeën kunnen betwisten. Het project kwam er in aanloop naar de honderdste verjaardag, in 2018, van de Representation of the People Act, een besluit dat stemrecht gaf aan sommige vrouwen en aan alle mannen vanaf 21 jaar.

Hoewel Sheffield een rijke geschiedenis heeft van projectbewegingen en activisme zijn er weinig sporen van terug te vinden in de museumcollecties. Protest Lab heeft als doel om verhalen en objecten te verzamelen om die leemte in de collecties op te vullen. Bezoekers worden bijvoorbeeld aangemoedigd om hun eigen ervaringen met activisme neer te schrijven op een historisch tijdslijn. Sommige van die verhalen zullen worden opgenomen in de tentoonstelling volgend jaar.

Tegelijk wordt aan de mensen gevraagd welke verhalen en zaken voor hen belangrijk waren en welke objecten ze liefst zouden zien in de grote tentoonstelling over protest volgend jaar. Het resultaat is een veelheid aan verhalen, onder meer van vrouwen die actief waren in protestbewegingen als de Sheffield Women Against Pit Closures. Veel vrouwen die toen actief waren in deze beweging en een belangrijke rol speelden tijdens de mijnstakingen in de jaren 1980, bleven ook daarna nog betrokken bij allerlei andere protestbewegingen.

In onderstaand filmpje doet Louisa Briggs het concept van Protest Lab uit de doeken.

Bart De Nil
participatieproject