Onze man in Newcastle - dag 1

Tyne & Wear Archives & Museums (TWAM) in Newcastle is niet meteen het eerste museum waar je aan zou denken wanneer je met erfgoedprofessionals een discussie voert over outreach. Nochtans is hun track record op het vlak van het bereiken van gemeenschappen en kwetsbare personen top notch. In tegenstelling tot veel grote erfgoedinstellingen, die eenmalig een project opzetten om er vervolgens drie jaar over te praten, werkt het outreachteam van TWAM al jaren in stilte aan een myriade van projecten die, zoals het in hun missie staat: “help people determine their place in the world and define their identities, so enhancing their self-respect and their respect for others.

Als kennismaking met hun outreachwerk in een van de vele wijken in Newcastle nam Michael McHugh mij mee naar de vrijwilligers van de West Newcastle Picture History Collection in Benwell. Elke maandag komen ze samen in de lokale bibliotheek om er het fotografisch geheugen van hun wijk te bewaren. Michael’s missie bestaat erin om, samen met verschillende lokale partners, een continuüm van projecten uit te werken. Leidraad is de weg, ooit een deel van de Muur van Hadrianus, die het Westen van Newcastle doorkruist. Met projecten zoals Fine Prospect, dat hij realiseerde met de Picture History-groep, wil hij het verhaal van de gemeenschappen langs deze weg vertellen. Tegelijk wordt gewerkt aan het duurzaam embedden van de dienstverlening van het TWAM in diezelfde gemeenschappen.

Na een heerlijke en democratische hap ging ik langs bij Bill Griffiths (foto), hoofd van de verschillende programma’s van TWAM. We bespraken het mainstreamen van outreach in alle aspecten van de werking van TWAM, hoe collecties kunnen ingezet worden om de bevolking te bereiken, de financiering, het belang van archieven voor outreach, enzovoort.

Daarna op naar Kath Boodhai voor een introductie in het Well-Being Programme van TWAM. Net als bij ons speelt TWAM in op de vermaatschappelijking van de zorg door het opzetten van een aanbod dat vertrekt van de noden van mensen. Zij vertelde hoe ze cultureel erfgoed en verhalen gebruikt om mensen in de geestelijke gezondheidszorg te helpen bij hun herstel. Het TWAM is voor haar een veilige plaats waar dit mogelijk is. Op mijn vraag wat de impact is van haar werk op het welzijn van mensen antwoordde ze heel gevat: “Therapy with a little t and recovery with a little r”.

Mijn eerste dag werd afgerond door Jo Charlton die vooral werkt met ouderen. Vorig jaar had ze mij al een rondleiding gegeven in het depot waar ze uitleendozen met museumobjecten voor zorginstellingen samenstelt. Sindsdien zette ze enkele nieuwe interessante projecten op touw. Zo is er onder meer een pagina op History Pin die ze gebruikt om ouderen samen te brengen om te praten over foto's uit hun verleden. Later deze week vertel ik u bovendien nog wat meer over het grote aanbod voor vereenzaamde ouderen, eveneens een mooi initiatief van Charlton.

Van 12 tot en met 17 februari loopt Bart De Nil een week lang mee met het outreachteam van Tyne & Wear Archives and Museums in Newcastle. Het museum heeft een aantal community engagement programmes lopen die focussen op welzijn en herstelbegeleiding. Bedoeling is om tijdens zijn verblijf in Newcastle van dichtbij met deze programma's kennis te maken. Het verslag leest u elke dag op deze website en op Twitter.

Bart De Nil