Onze man in ...

kijken door telescoop

Met ondersteuning van het Europese Erasmus+ programma kon ik van 15 tot en met 19 oktober 2018 meelopen met het outreachteam van The Open Museum in Glasgow. Deze outreachdienst werkt voor de negen vestigingen van Glasgow Museums en geldt internationaal al decennialang als een van de meest toonaangevende voorbeelden van outreach door musea. 

Deze praktijkstage of jobshadowing gaf mij inzicht in de methodieken en processen die The Open Museum heeft ontwikkeld om de expertise en de collecties van het museum te gebruiken als troeven voor de gemeenschap.

Epos vzw, het Nationaal Agentschap voor het Erasmus+ programma in Vlaanderen, maakte een filmpje waarin ik vertel over mijn ervaringen in Glasgow:

Van deze jobshadowing in Glasgow bracht ik vorig jaar dagelijks verslag uit op de FARO-website. U kunt alle blogs hieronder lezen.

  • Dag 1
  • Dag 2: bezoek aan de Gallery of Modern Art (GoMA) en het Glasgow Museums Resource Centre.
  • Dag 3: ontmoeting met John Macinnes, design and technical officer bij The Open Museum.
  • Dag 4: teammeeting en bezoek aan een sessie object handling in het Nan McKay gemeenschapscentrum.
  • Dag 5: kennismaking met de manier waarop The Open Museum zijn collectie art extraordinary terug binnenbrengt in de Barlinnie-gevangenis.
  • Dag 6: bezoek aan Glasgow City Mission en kennismaking met een splinternieuw open museumdepot midden in een drukke winkelstraat.

Onze man in Londen

Het verhaal eindigt niet in Glasgow. Om te onderzoeken hoe erfgoedorganisaties aan mensen in de zorgsector kunnen tonen hoe ze hun erfgoedcollecties op een cocreatieve manier kunnen inzetten bij interventies, ga ik van 28 oktober tot en met 1 november opnieuw op pad naar het Verenigd Koninkrijk. Het doel: een jobshadowing in het Horniman Museum and Gardens in Londen.

Het Horniman Museum organiseert sinds 2002 een train-the-trainer voor mensen die werkzaam zijn in de zorgsector en met hun instelling naar het museum willen komen om er te werken met museumobjecten. De medewerkers van Horniman mogen deelnemen aan de teamvergaderingen van de zorgorganisaties om er de impact van de museumsessies op de deelnemers op te volgen. Hierdoor kunnen ze hun kennis onderhouden, opbouwen en verder doorgeven.

Zoals altijd kunt u ook deze keer elke dag een verslag lezen op de FARO-website. Eerdere ‘Onze man in’-blogreeksen waren Montreal (2008), Swansea (2015), Newcastle (2017) en Glasgow (2018).

Bart De Nil
Erasmus+
Werkbezoek / studiereis