Nederland werkt aan de toekomst van haar digitaal geheugen | Rapport digitale duurzaamheid

Logo Rapport duurzame toegankelijkheidDe Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid (NCCD) in Nederland publiceerde op haar website het rapport ‘Toekomst voor ons digitaal geheugen: duurzame toegang tot informatie in Nederland’. De publicatie bundelt de resultaten van de Nationale Verkenning Digitale Duurzaamheid die in 2009 werd uitgevoerd.

Het is voor het eerst dat in Nederland de risico’s die digitale bestanden lopen én de maatregelen die nodig zijn om die risico’s te beheersen over de hele breedte van de publieke sector (wetenschap, overheid, cultureel erfgoed) in kaart zijn gebracht. Het rapport besteedt vooral aandacht aan de organisatorische en beleidsmatige maatregelen die nodig zijn om te voorkomen dat ons digitaal geheugen onbereikbaar wordt omdat nieuwe computers de oude bestanden niet meer kunnen lezen.

Voor Vlaanderen kan dit rapport als een oogopener werken. We staan immers voor dezelfde uitdagingen als in Nederland en bij uitbreiding de rest van de wereld.  Met dat verschil dat in de ons omringende landen nationale initiatieven worden genomen. Belangrijk hierbij is de samenwerking tussen instellingen. In het artikel ‘De legpuzzel van digitale duurzaamheid’, dat verscheen in de FARO-publicatie Erfgoed 2.0, schrijft Barbara Sierman van de Nederlandse Koninklijke Bibliotheek: “… digitale duurzaamheid [is] een activiteit  die alleen in een gezamenlijke aanpak tot goede resultaten kan leiden: het vergt simpelweg te veel verschillende kwaliteiten om door één instelling gedaan te worden”. Ook in het rapport zijn de: “respondenten vrijwel unaniem in hun oordeel dat samenwerking duurzame toegankelijkheid bevordert – al lopen de meningen over de manier waarop die samenwerking gestalte moet krijgen uiteen. Samenwerking in het kader van duurzame toegankelijkheid binnen sectoren krijgt momenteel vooral vorm in de archiefsector, o.a. in het consortium van het Nationaal Archief en de Regionale Historische Centra.”

Het nu gepubliceerde document is een interimrapportage die besproken zal worden tijdens de nationale conferentie die de NCDD op 18 september 2009 organiseert.

Na die consultatieronde zal de NCDD haar strategische plan vaststellen voor het realiseren van een duurzame infrastructuur voor toegang tot digitale informatie in Nederland.

Bart De Nil
e-cultuur
digitaal erfgoed
digitale duurzaamheid