Hoe laat je een gemeenschap groeien?

Mr Gatty's Shed © Claire Wellesley-Smith

Begin september bracht ik een bezoek aan Community Solutions North West in het Engelse Lancashire. Op het programma: een workshop van het project Local Colour, net op het moment dat de deelnemers voor het eerst nadachten over de installatie die ze maakten in het kader van de British Textile Biennal op 25 en 26 oktober.

Nu, een paar maanden later, volg ik tussen 28 oktober en 1 november in Londen een jobshadowing-stage in Horniman Museum and Gardens. Meteen ook de ideale gelegenheid om opnieuw een bezoek te brengen aan Noord-Engeland.

Mr. Gatty’s Experiment Shed

Mr. Gatty's Shed © Claire Wellesley-Smith

Tijdens mijn eerste bezoek moedigde workshopbegeleider Claire Wellesley-Smith de deelnemers aan om een verlaten verfhuisje naast Emfield Hall, de thuisbasis van Community Solutions North West, om te vormen tot een immersieve ruimte. In dit huisje experimenteerde textielbaas Albert Gatty met verftechnieken. Met multisensoriële prikkels wil de groep bezoekers laten ervaren hoe het huisje erbij lag toen Gatty er eind 19e eeuw actief was.

Zou de groep erin geslaagd zijn om de creatieve ideeën die toen opborrelden te realiseren? Eenmaal binnen in Mr. Gatty's Shed kon de projectie starten. En die was op zijn zachtst gezegd zeer geslaagd. Lichtprojecties in flessen gevuld met kleurvloeistoffen, de geluiden van een laboratorium, het pruttelen van allerlei chemische vloeistoffen en prachtige beelden van de productie van Turks rood uit de wortel van de meekrap transformeerden het experimenteerhuisje tot een heuse immersieve ruimte.

Wat deze installatie over het textielerfgoed van een gemeenschap zo anders maakt, is dat ze gemaakt is door mensen van deze gemeenschap zelf. De deelnemers aan Local Colour vertelden ook zelf over het verfproces. Jarenlang werden ze door Claire Wellesley-Smith begeleid bij het vergaren van kennis over ambachtelijke textieltechnieken. Met gepaste trots tonen ze die kennis nu aan de buitenwereld tijdens deze British Textile Biennal.

How do you grow a community?

Als afsluiter van mijn bezoek had ik een gesprek met Deborah Clark, Chief Executive van Community Solutions North West. Gedreven door passie en enthousiasme zet Clark zich dagelijks in om de gezondheid en het welzijn te verbeteren van mensen die behoren tot een van de meest achtergestelde gemeenschappen in het Verenigd Koninkrijk. Het is haar missie en die van haar organisatie om de hoofdoorzaken die hieraan ten grondslag liggen terdege aan te pakken. 

Hoewel kunst en erfgoed daarbij niet haar eerste bezorgdheden zijn, leveren de resultaten van Local Colour volgens Deborah Clark wel het bewijs dat inzetten op lokaal erfgoed een verschil kan maken in het creëren van maatschappelijke betrokkenheid: “I was very excited when I heard the voices of the participants in Mr. Gatty’s Shed talking about the making process. Especially because I know the backstories of these people. I’m so proud that the participants made this themselves. It helped them in their personal development.”. De langetermijnbenadering van Community Solutions North West maakt dat de deelnemers tijd en ruimte krijgen om zich te ontwikkelen en, langzaam maar duurzaam, te groeien in hun gemeenschap.

Foto’s: © Claire Wellesley-Smith

Bart De Nil
erfgoed en welzijn