Duizenden vrijwilligers transcriberen het archief van het Smithsonian

In een poging om zijn archief doorzoekbaar te maken doet het Smithsonian Institution in Washington een beroep op het publiek. Het instituut creëerde daarvoor het Transcription Center dat elke geïnteresseerde toelaat om door de gedigitaliseerde handschriftencollectie te snuffelen en eenvoudig een getypte transcriptie in te zenden. Na goedkeuring door een medewerker van het Smithsonian komt de transcriptie online.

Een maand na de lancering hebben zich al meer dan 3.400 mensen geregistreerd als transcriptie-vrijwilligers. Een van de projecten die door vrijwilligers wordt getranscribeerd zijn de dagboeken van de Gentenaar Leo Hendrik Baekeland (1863-1944), uitvinder van het bakeliet.

Hiermee sluit het Smithsonian zich aan bij een groeiende groep van archieven, musea, bibliotheken en onderzoeksinstellingen die door middel van online transcriberen, enerzijds collecties doorzoekbaar én bruikbaar maken en, anderzijds, een actieve (virtuele) community opbouwen. In The Wall Street Journal staat een heel interessant artikel over het Transcription Center met getuigenissen van opmerkelijke vrijwilligers. U vindt er ook een bijdrage van journaliste Kelly Crow die een brief van artiest Arthur Dove transcribeerde en daarmee een mysterie hielp oplossen.

Foto: Een van de projecten waarin vrijwilligers worden ingezet, is de bijencollectie van het National Museum of Natural History. Het museum is bezig om de 45.000 bijenspecimens te digitaliseren. De virtuele vrijwilligers helpen bij het transcriberen van belangrijke data, die op de tags bij elk specimen staan. Deze data stellen wetenschappers in staat de afname van de bijenpopulatie in de Verenigde Staten te bestuderen. Of hoe een erfgoedwerking helpt in de aanpak van een zeer actuele maatschappelijke uitdaging.

Bron: The Wall Street Journal, Smithsonian Institution

Bart De Nil