Blik op de toekomst: Horizon Rapport 2008

The Horizon ReportThe New Media Consortium en Educause publiceerden editie 2008 van het Horizon Report. Dit rapport is een jaarlijks verslag van het Horizon project dat zich bezighoudt met de bestudering van opkomende technologie in de onderwijsomgeving.
Hoewel het rapport de technologische trends voor het hoger onderwijs en de creatieve industrie oplijst, zijn deze trends ook nuttig voor de erfgoedsector. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie adoptiefasen: binnen nu en één jaar, binnen twee tot drie jaar en binnen vier tot vijf jaar.

De technologietrends zijn:

  • binnen nu en één jaar Grassroots video (laagdrempelige productie van videomateriaal voor leeromgevingen) en Collaboration webs (goedkope webomgevingen om samen te werken en kennis te delen);
  • binnen twee tot drie jaar Mobiel Breedband;
  • binnen vier tot vijf jaar Data mashups (bijvoorbeeld Federated Searches zoals EDLnet), Collectieve intelligentie (doordat iedereen zijn bijdrage kan leveren) en Social Operating Systems (de volgende generatie Sociale Netwerken, die niet georganiseerd zijn rondom i-content maar rondom mensen).
Het rapport is geen dikke pil voor techneuten, maar integendeel een handzaam document van slechts 36 pagina's dat u online kan lezen.
Bart De Nil