Feest in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

In 1801, dit jaar precies 215 jaar geleden, tekende Napoleon Bonaparte het Besluit van 14 fructidor an IX (1 september 1801), of ‘het arrest Chaptal’. Door het zetten van zijn handtekening creëerde hij 15 departementale musea, waaronder een in Brussel. De toekomstige Koninklijke Musea voor Schone Kunsten zagen zo het levenslicht. De collectie, gevormd op basis van een beperkt aantal werken uit Parijs, groeide uit tot een kunstverzameling van meer dan 20.000 stuks. Nu zondag, 27 november, houden de KMSKB een verjaardagsfeestje waarop ook u bent uitgenodigd.

Twee jaar na de ondertekening van het besluit, opent het museum in 1803 de deuren voor het publiek en geeft het zijn eerste methodische catalogus van de collectie uit. Onder het Hollandse bewind (1815 - 1830) groeit de collectie verder aan. Na de Belgische onafhankelijkheid wordt het museum in 1842, tot dan eigendom van de Stad Brussel, overgedragen aan de Belgische staat. Enkele decennia later, in 1880 neemt het museum zijn intrek in de gebouwen in de Regentschapsstraat, een ontwerp van architect Alphonse Balat. Zijn definitieve huidige naam krijgt het museum in 1927, wanneer het herdoopt wordt tot Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. In zijn lange geschiedenis werd het museum meermaals uitgebreid met deelcollecties en afdelingen, zoals recent nog het Magritte Museum (2009) en het Museum Fin-de-Siècle (2013). 

Naar aanleiding van het 215-jarige jubileum organiseren de KMSKB op zondag 27 november tal van activiteiten. Naast een aantal doorlopende activiteiten kunt u ook deelnemen aan door jongeren gegidste rondleidingen of, onder het motto 'Meet the curator' inschrijven voor een ontmoeting met Michel Draguet, algemeen directeur van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Interessant zijn ook de bezoeken achter de schermen aan de restauratieateliers, met uitleg door de conservators en restaurateurs, en aan de reserves Moderne Kunst, met uitleg van de conservator.

Meer informatie vindt u op de website van KMSKB.

Annemie Vanthienen
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Evenement