Als de dijken breken ...

Nederland heeft zijn naam niet gestolen, maar liefst 59% van de oppervlakte ligt onder de zeespiegel. We mogen echter niet vergeten dat ook wij deel uitmaken van de 'Lage Landen' en dat we in hetzelfde schuitje zitten. Onze noorderburen kunnen ons op het vlak van paraatheid bij wateroverlast alvast heel wat leren. Met de klimaatverandering en de hevige regenval van de laatste jaren in het achterhoofd, doen we er goed aan ons beter voor te bereiden op wateroverlast.

Het symposium Houd het erfgoed droog. Collecties voorbereid op overstroming en hevige neerslag van 24 november (Amersfoort, organisatie Rijksdienst Cultureel Erfgoed Nederland) bood hierover heel wat inspiratie. U vindt de samenvatting van het symposium en de presentaties hier terug.

Letterlijk ingenieus is de waterkering rond het Van Abbemuseum die enkele maanden na de plaatsing zijn nut al heeft bewezen tijdens de wolkbreuk van 13 juni 2016. De waterkering wordt door de druk van het water automatisch omhoog gestuwd, zonder dat daarvoor elektronica en besturing nodig zijn. Check het zelf uit in onderstaand filmpje over het testen van de waterkering. 

Test waterkering Van Abbemuseum
Anne-Cathérine Olbrechts
calamiteiten
preventieve conservering
wateroverlast
goede praktijkvoorbeelden
Symposium