Wonderlijke Voyage. Van Gent naar Oost-Indië, 1721-1722

Exact 300 jaar geleden maakt de Gentse priester Michael de Febure de reis van zijn leven. In 1721 gaat hij aan boord van het schip Sint-Pieter en vertrekt mee op handelsmissie naar Oost-Indië. Nooit eerder kwam hij van onder zijn kerktoren en zeebenen heeft hij ook al niet. De Febure ziet een heel nieuwe wereld voor hem opengaan en schrijft zijn ervaringen minutieus neer in een reisdagboek dat bewaard wordt in de Gentse Universiteitsbibliotheek.

Enkele jaren geleden werd het ontdekt door Dr. Jan Parmentier, voormalig conservator van de maritieme collecties van het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen en gastcurator van deze tentoonstelling. Het werd de basis en de rode draad voor deze belevingstentoonstelling.

Zestien maanden lang houdt de Febure een reisverslag bij. Dag na dag beschrijft hij het verloop van de expeditie. Zijn persoonlijke aantekeningen geven een bijzondere kijk op het dagelijkse leven aan boord maar ook de zeefauna, navigatie en zelfs weerkunde, interesseren de priester mateloos. Zijn beschrijvingen van andere volkeren en culturen in Kaapverdië, India en de Azoren getuigen van zijn westerse blik. Uit het dagboek van de Febure spreekt bovenal verwondering. Hij ontdekt een wereld die hij daarvoor enkel kent uit oude boeken en reisverhalen.

Projectresultaten

Transcriptie en uitgave van het reisdagboek

In 2019-2020 werd ter voorbereiding van de tentoonstelling het reisdagboek van de Gentse priester Michael de Febure (hs. 929, Universiteitsibliotheek Gent) volledige getranscribeerd. Een uitgave met historische inleiding zal in het najaar van 2023 verschijnen. 

Aandacht voor de maritieme geschiedenis van de Zuidelijke Nederlanden

In tegenstelling tot onze noorderburen, hechten we in Vlaanderen vrij weinig belang aan de maritieme geschiedenis van de Zuidelijke Nederlanden. Stagiairs Publieksgeschiedenis van de UGent verrichtten daarom bijkomend archiefonderzoek, onder meer naar het belang van de Gentse ondernemers Maelcamp als pioniers in de Oost-Indiëhandel. 

Een ‘westerse’ kijk op wereld

Dit project toonde aan de hand van een 300 jaar oud egodocument hoe we al eeuwen lang vanuit onze 'eigen westerse bril' naar niet-westerse samenlevingen kijken. Ook de Febure, de protagonist van het verhaal, bekijkt de wereld met een westerse blik. Aan de hand van citaten uit het reisdagboek, zaalteksten, uitvergrote beelden enz ... werden thema’s zoals diversiteit, verdraagzaamheid, gelijkheid, kolonialisme en slavernij aangekaart. 

Een immersieve audioguide

Het unieke reisdagboek werd met behulp van een audioguide op een publieksvriendelijke manier ontsloten. De productie ervan gebeurde in samenwerking met de firma Danse la Pluie. Een uitgekiend scenario en een sterke cast zorgden ervoor dat de bezoeker de protagonisten aan zijn zijde waande. Topacteurs, waaronder Titus de Voogdt en Sébastien Dewaele, brachten de bemanning en de passagiers van het schip zoals in het reisdagboek beschreven, terug tot leven.

Een unieke mix van cultureel erfgoed

Anderhalf jaar onderzoek in diverse musea en collecties leidde tot een met zorg uitgekozen selectie van een 250-tal zeer diverse originele stukken. Een 30-tal musea, archieven en bibliotheken in Nederland, Denemarken, Spanje, Frankrijk en België verleenden hun medewerking.

Een spraakmakende scenografie

Er werd een decormatige scenografie ontworpen waarin de objecten volledig tot hun recht kwamen. Citaten uit het reisdagboek, zaalteksten, bijschriften en infographics werden in een passend grafisch ontwerp gegoten.  

Een educatief dossier

De talloze thema’s die in het reisverhaal aan bod kwamen, werden verder uitgewerkt in een educatief dossier voor het middelbaar onderwijs (eerste en tweede graad). Een onderbouwd lesdossier werd via de website van Historische Huizen online ter beschikking gesteld van de leerkrachten.

Een kinderboekje voor kleuters

Aan de hand van een eenvoudige zoektocht werden ook de allerkleinsten door het tentoonstellingsparcours geleid.

Een aftermovie of digitale audiovisuele reportage

Om de tentoonstelling niet in de vergetelheid te laten belanden, werd ook een audiovisuele reportage gerealiseerd waarin audiofragmenten, sprekende sfeerbeelden, enkele topstukken en getuigenissen van bezoekers te horen en te zien zijn. De film is online te bekijken op de website van Historische Huizen Gent.

Partnerorganisaties

Collectie Stad Antwerpen – MAS, Universiteitsbibliotheek Gent en de Vlaamse overheid

Leden stuurgroep

Team Historische Huizen Gent o.l.v. directeur Doreen Gaublomme

Praktische info

Looptijd van
Looptijd tot
Organisatienaam
Historische Huizen Gent
Contactpersoon
Kristin Van Damme
Adres
Sint-Pietersabdij
Sint-Pietersplein 9
9000 Gent
Telefoon
09 266 85 12
Financieringsbron(nen)

Stad Gent en Vlaamse overheid

Andere projecten