Week van de Smaak gaat op zoek naar 'de smaak van thuis'

De smaak van thuis

De Week van de Smaak is na een jaar onderbreking weer helemaal terug en zal plaatsvinden van 15 tot 25 november 2012. Kandidaat-deelnemers vinden alvast een schat aan inspiratie in de goedgevulde brochure of op de website.

De nieuwe editie staat in het teken van 'De Smaak van Thuis' en kiest voor vijf boegbeelden, De Vrienden van de Smaak: bakker Tom, koekjesvrouw Brenda, confiturenmaakster Karen, ijsbereider Herman en thuiskok Hedwig. 'De Smaak van Thuis' wil mensen inspireren en enthousiasmeren om thuis zelf voor smaak te zorgen. Het thema laat toe breed te mobiliseren vanuit verschillende invalshoeken (smaken van vroeger en nu, familierecepten, smaken uit eigen streek, uit het geboorteland of het nieuwe thuisland, eettradities en –gewoonten, maar ook vernieuwing en experiment) en naar verschillende groepen: gezinnen, verenigingen, mensen met een andere origine, ouderen, jongeren, buurtcomités, steden en gemeenten, enz.

2012 is meteen ook een nieuw hoofdstuk voor de Week van de Smaak. Vijf edities lang kreeg het evenement, onder de impuls van FARO en met de steun van de Vlaamse Overheid, de kans om uit te groeien tot een vaste waarde. Elk jaar weer kon de Vlaming op alle mogelijke manieren kennismaken met onze rijke eet- en smaakcultuur. In 2011 werd een onderbrekingsjaar ingelast. Vlaams minister Schauvliege vroeg aan FARO om een evaluatie te maken van de voorbije edities. Daaruit bleek dat de Week van de Smaak meer is dan louter een erfgoedproject. De Week is uitgegroeid tot een breed lokaal verankerd en cultuurparticipatief project met brugjes naar tal van andere sectoren, zoals o.m. leefmilieu, landbouw, economie en toerisme. Vanuit FARO zocht de coördinatiecel naar nieuwe manieren om het evenement een toekomst te kunnen verzekeren. Die werden gevonden: de private sector zag het potentieel van een breed evenement rond eetcultuur en Vlaams minister Schauvliege besliste om de Week voort te ondersteunen vanuit het participatiebeleid. Vzw Vol-au-vent, voortaan organisator van de Week van de Smaak, wil nog meer aandacht besteden aan brede participatie en gemeenschapsvorming, sociale netwerken en een nauwere samenwerking met de media.

De gratis inspiratiekrant voor organisatoren is te bestellen via info@metsmaak.be of te downloaden op de website.