Tijdschrift faro blikt terug op ‘50 jaar migratie’

In vijf grote bijdragen en tien praktijkgetuigenissen blikt een waaier auteurs in het decembernummer van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed terug op de herdenkingsacties naar aanleiding van het herdenkingsjaar ‘50 jaar migratie’.

Nadia Fadil en Esther Liesse schetsen in hun bijdragen de context waarbinnen deze jubilea het voorbije jaar in Vlaanderen en in Franstalig België gevierd werden. Mila Ernst focust op de verhalen van families met een migratiegeschiedenis. Dat is, volgens haar, een tot nog toe te weinig benutte vorm van erfgoed om het ‘grote verhaal’ mee te stofferen. Medewerkers van het Red Star Line Museum in Antwerpen vertellen hoe het museum deze geschiedenissen-van-onderop en individuele getuigenissen probeert te capteren en mee een plaats te geven in de museale presentatie. Een studiedag in het MAS te Antwerpen over Urban Diversity & City Museums bood heel wat stof tot nadenken. In een samenvattend artikel krijgt u de kritische voorzetten en bedenkingen. Ook de prijswinnaars van de fotowedstrijd ‘Waar ben jij thuis?’ (i.k.v. de voorbije Erfgoeddag in het teken van ‘Grenzeloos’) worden in dit focusdossier gepresenteerd.

Tussen deze artikels staan tien kaderstukken met daarin telkens een praktijkvoorbeeld van een activiteit die naar aanleiding van 50 jaar migratie georganiseerd werd. De acties in Maasmechelen, Antwerpen, Leopoldsburg, Lier, Brugge, Mechelen, Leuven , Hamme en Gent maken duidelijk dat er op vele plaatsen enthousiast ingezet werd op het thema ‘50 jaar migratie’.

En daarnaast…

Roel Daenen blikt terug op het Groot Onderhoud IV, dat op 14 oktober in Flagey plaatsvond met als thema ‘beeldvorming’. Veerle Wallebroek (Het Firmament) kijkt vanuit een trans-Atlantische blik naar het internationale expertisenetwerk voor het erfgoed van de podiumkunsten en ziet nog veel ontwikkelingspotentieel voor het Vlaamse erfgoed- en kunstenveld. Rob Belemans beschrijft het molenuniversum van Max Broes, die al meer dan een halve eeuw als gedreven eenzaat bouwt aan zijn documentatiecentrum over alles wat ‘molen’ genoemd kan worden en met molens verband houdt. De indrukwekkende collectie van meer dan 400 documentatiemappen zal te zijner tijd door het Museum voor de Oudere Technieken in Grimbergen worden geadopteerd.

Bart De Nil en Hannes Vanhaverbeke berichten over de resultaten van een proeftraject waarin openbare bibliotheken en stadsarchieven samen nadachten over de meerwaarde van samenwerking en daarbij inzetten op digital storytelling als een vorm van publiekswerking. Ten slotte onderzocht Sebastiaan Jammaers op basis van het FARO-vormingsaanbod hoe de transfer van opleidingsinhoud naar praktijktoepassing op de werkvloer best kan verlopen en welke factoren hierbij van belang zijn.

Praktische info

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. faro verschijnt viermaal per jaar (maart, juni, september en december), telt gemiddeld 60 pagina’s en richt zich tot het brede cultureel-erfgoedveld in Vlaanderen (archieven, bewaarbibliotheken, documentatiecentra, erfgoedcellen, erfgoedverenigingen, musea, sector volkscultuur …) en iedereen die van ver of nabij daarmee te maken heeft (overheden, pers, media, bibliotheken, scholen …). faro wil via bijdragen tot de verspreiding van kennis en praktijkervaring op het vlak van roerend en immaterieel cultureel erfgoed en de cultuur van alledag.

U kan faro online lezen, via ons Issuu-account.

faro bestellen kan online of via het telefoonnummer +32 (0)2 213 10 64. Losse nummers kosten 8 euro, een jaarabonnement (vier nummers) kost 25 euro.