Roel Daenen wint eerste Davidsfonds Geschiedenisprijs

Roel Daenen en campagnebeeld 'Armoe troef'

De eerste Davidsfonds Geschiedenisprijs gaat naar Roel Daenen, coördinator Erfgoeddag bij FARO. De prijs gaat naar de persoon die zich het afgelopen jaar het meest verdienstelijk heeft gemaakt voor de popularisering van geschiedenis. Aan de Davidsfonds Geschiedenisprijs hangt een bedrag van 2.012 euro en hij wordt uitgereikt in het kader van de 10de Nacht van de Geschiedenis, die morgen (20 maart) plaatsvindt.

Uit een shortlist van negen kandidaten werd Roel Daenen verkozen tot eerste laureaat van de Davidsfonds Geschiedenisprijs. De jury omschreef hem als volgt: ‘De bescheiden coördinator en communicator van een van de grootste historische evenementen in Vlaanderen komt te weinig in beeld, maar verdient dat wel.’ Roel Daenen (°1974) studeerde geschiedenis aan de UGent en coördineert voor FARO de jaarlijkse Erfgoeddag. Hij schrijft ook voor tijdschriften als ZozoLala en Stripgids en is klassieke muziekredacteur van Brussel Deze Week/Agenda.

De jury van de Davidsfonds Geschiedenisprijs bestond uit vier journalisten, vier professoren en vier mensen uit middenveldorganisaties uit de erfgoedsector: Bart Brinckman (De Standaard), Dirk Debuysere (Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd), Yves Desmet (De Morgen), Bruno De Wever (UGent), Fons Dierickx (Heemkunde Vlaanderen), Hilde Greefs (Universiteit Antwerpen), Marc Jacobs (FARO, steunpunt cultureel erfgoed), Laure Messiaen (Volkskunde Vlaanderen), Peter Scholliers (VUB), Rik Van Cauwelaert (Knack), Katlijne Van der Stichelen (KU Leuven) en Lieven Verstraete (VRT). Nacht-coördinator Bert De Smet is jurysecretaris. Zij stelden een shortlist samen en kozen in een tweede fase de laureaat.

FARO feliciteert Roel van harte met deze welverdiende prijs!


Tiende Nacht van de Geschiedenis
De Davidsfonds Geschiedenisprijs wordt uitgereikt in het kader van de 10de Nacht van de Geschiedenis, één van de grootste erfgoedevenementen van Vlaanderen. Op dinsdag 20 maart 2012 zullen zo’n 245 Davidsfonds afdelingen en erfgoedpartners in Vlaanderen creatieve en verrassende geschiedenisactiviteiten rond het overkoepelende thema ‘Drank’ organiseren. Op het menu staan evenementen rond onder meer whisky, thee, bier, wijn, jenever, likeur en zelfs water en melk. Speciaal voor dit jubileum ontwierp topillustrator Jan Van Der Veken een campagnebeeld dat geschiedenis ademt en uitnodigt om samen te klinken op deze feestelijke editie.

Bovendien verschijnt op De Nacht van de Geschiedenis het nieuwe bierboek Fietsen langs ambachtelijke brouwerijen, een leuke fietsgids over Vlaamse en Nederlandse microbrouwerijen. Tot slot kan er op een beperkt aantal plaatsen ook geproefd worden van het exclusieve Nacht van de Geschiedenis-bier. Santé!

Bron: Davidsfonds