Reuzen in Vlaanderen wint Vlaamse Cultuurprijs voor Immaterieel Erfgoed 2014

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft op de studiedag Het Groot Onderhoud voor de cultureel-erfgoedsector in Gent de tweejaarlijkse Vlaamse Cultuurprijs voor Immaterieel Erfgoed 2014 uitgereikt aan Reuzen in Vlaanderen vzw. De jury vindt het bijzonder hoe het netwerk van meer dan tachtig reuzenverenigingen de eigen noden oversteeg om een erfgoedzorgplan te realiseren voor en door reuzenliefhebbers en op heel verschillende manieren mee te werken aan één borgingsprogramma.

De organisatie Reuzen in Vlaanderen is erin geslaagd om reuzenverenigingen en vrijwilligers samen te brengen in een netwerk dat zich voor de toekomst van de reuzencultuur inzet. In een gezamenlijk initiatief van LECA en een aantal reuzenverenigingen richtten ze in 2010 de koepelvereniging Reuzen in Vlaanderen op. De vereniging werkte aan een zogenaamd ‘erfgoedzorgplan’ om de reuzencultuur in Vlaanderen meer kansen te geven. Het traject sensibiliseert talrijke professionele organisaties (provinciale en lokale overheden, erfgoedcellen, musea …) om reuzen bekend te maken en er zorg voor te dragen.

Nooit eerder werkten zoveel traditiedragers op heel verschillende manieren mee aan één borgingsprogramma. Dit engagement resulteerde in de herontdekking van tal van reuzen en het ontstaan van nieuwe reuzen en reuzenverenigingen die de diversiteit in Vlaanderen weerspiegelen. Er rezen repaircafés en naaiateliers op om reuzen te herstellen, ludieke publieksacties als het reuzenbevrijdingsfront verschenen ten tonele en nieuwe reuzen die de diversiteit in Vlaanderen weerspiegelen, deden hun intrede.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz: “Reuzen spreken tot de verbeelding en vormen een essentieel onderdeel van onze traditie. Daarom voegde ik de reuzencultuur toe aan de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Een aantal reuzen en ommegangen is bovendien erkend door UNESCO als werelderfgoed. Ik ben verheugd dat de vzw Reuzen in Vlaanderen met een stevig netwerk van organisaties en mensen de toekomst van de reuzencultuur verzekert.”

Download de brochure

Het Groot Onderhoud

Het ‘Groot Onderhoud’, een gezamenlijk initiatief van steunpunt FARO en de Adviescommissie Cultureel Erfgoed, is het jaarlijkse overleg- en ontmoetingsmoment van en voor de cultureel-erfgoedsector. Dit jaar is het thema ‘Zorgen voor later? Een cultureel-erfgoedbeleid voor de toekomst.’ Er staan belangrijke en ingrijpende bestuurlijke veranderingen op stapel, die een impact zullen hebben op het hele cultureel-erfgoedveld. Bovendien is de maatschappij volop in verandering en heeft die voortdurend nieuwe verwachtingen voor het veld. Doorheen twee panelgesprekken en een waaier van parallelsessies wisselden zo’n 400 erfgoedwerkers uit musea, archieven, erfgoedbibliotheken, verenigingen ... van gedachten over het beleid van de toekomst.

Cultuurprijzen Vlaanderen 2014

Op voorzet van een jury van deskundigen lauwert de Vlaamse minister van Cultuur een persoon of organisatie die het voorbije jaar een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan het cultuurlandschap in Vlaanderen. De Cultuurprijzen Vlaanderen maken de laureaat bekend op een belangrijk evenement van de sector waar zowel de sector als de winnaar aandacht en waardering krijgen. Aan een Cultuurprijs is een bedrag van 12.500 euro verbonden. Voor de Vlaamse Cultuurprijs voor Algemene Culturele Verdienste reserveert de Vlaamse overheid 20.000 euro. Elke laureaat ontvangt het bronzen beeldje ‘La ultima isla’ van Philip Aguirre.

De tweejaarlijkse Vlaamse Cultuurprijs voor Immaterieel Erfgoed alterneert jaarlijks met de Vlaamse Cultuurprijs voor Roerend Erfgoed.

Foto: Mirjam Devriendt

Evenement
cultuurprijzen