Repair café wint Prijs voor het Vrijwilligerswerk 2014

Samen met negen andere genomineerden werd Repair Café door ‘de Verenigde Verenigingen’ en de Vlaamse Gemeenschap gevierd tijdens de prijsuitreiking in de Spiegelzaal van de Markten in Brussel. Ze treden daarmee in de voetsporen van De Saenhoeve (2009), Velt (2010), Villa Pace (2011), Akindo vzw (2012) en vzw Perspectief (2013). Aan de prijs is een geldsom van 2.500 euro verbonden.

“De jaarlijkse Prijs voor het Vrijwilligerswerk geeft het grote publiek een beeld van de kracht en diversiteit die uitgaat van het vrijwilligerswerk. We willen hiermee het vrijwillige engagement uitdrukkelijk bedanken en promoten. Duizenden vrijwilligers in heel Vlaanderen bewijzen elke dag opnieuw dat maatschappelijk engagement, verbondenheid en onbaatzuchtige inzet geen loze woorden zijn. Het vrijwilligerswerk leeft in Vlaanderen. En ‘Repair Café is daar een prachtig bewijs van,” aldus minister-president Kris Peeters, die de prijs uitreikte.

Met het project 'Repair Café' brengt Netwerk Bewust Verbruiken vzw herstellen op een eigentijdse manier terug in de samenleving en brengt ze buurtgenoten bij elkaar rond dit thema. Repair cafés zijn toegankelijke bijeenkomsten, waarop buurtgenoten elkaar op vrijwillige basis helpen bij het herstellen van allerhande voorwerpen (elektro, fietsen, kleding, meubels …). Het project heeft naast een ecologisch doel (minder afval, minder aankopen), ook een sociaal doel: het zorgt voor sociale cohesie in buurten en zorgt ervoor dat reparatiekennis bewaard en doorgegeven wordt.

Volgens Eva Van Velzen (organisator Repair Café’s in Leuven) is dit een geweldige opsteker voor de vrijwilligers. “Het geeft een boost als je zo’n prijs wint en het is een bevestiging dat we goed bezig zijn. Het is echt een erkenning voor onze vrijwilligers.”  

Bron: De Verenigde Verenigingen

vrijwilligerswerk