Religieus erfgoed van Oost- en West-Vlaanderen in Erfgoedinzicht

Vanaf dit najaar krijgt het religieus erfgoed uit parochiekerken van Oost- en West-Vlaanderen ook een plek op Erfgoedinzicht. Erfgoedinzicht is een samenwerking tussen de provincies Oost- en West-Vlaanderen en wil het in kaart brengen van en de zorg voor het erfgoed stimuleren. Hiervoor ontwikkelden de provincies een centrale databank, een beheersysteem met veilige opslag en een ontsluitingswebsite, erfgoedinzicht.be. Met de website wil Erfgoedinzicht het erfgoed in Oost- en West-Vlaanderen virtueel toegankelijk maken voor een breed publiek.

Tot voor kort behoorden voornamelijk musea tot de deelnemende instellingen, maar vanaf nu kunnen ook kerkfabrieken bij Erfgoedinzicht terecht voor het opmaken van een digitale inventaris. Hiervoor ontwikkelden de provincies een vereenvoudigde versie van de databankinvoermodule waar ruimte is voor basisregistratie, aanvullende gegevens over de objectgeschiedenis, aspecten van behoud en beheer, documentatie en foto’s. Op basis van deze gegevens krijgen kerkfabrieken de mogelijkheid om hun collectie optimaal te beheren en te behouden voor de toekomst.

Een 230-tal kerkfabrieken hebben tot nu toe samen met de provincies een digitale inventaris opgemaakt via de databank van het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur. Deze gegevens zijn geconverteerd naar de nieuwe databank en worden deels ontsloten via erfgoedinzicht.be. Op deze manier wordt een belangrijke stap gezet naar de betere ontsluiting en een grotere kennis van het religieus erfgoed in de streek. Het erfgoed wordt op de website ook thematisch in de kijker gezet.

Hebt u interesse om als kerkfabriek hierbij aan te sluiten of wenst u graag meer informatie?