Reacties Groenboek succesvol | Nieuwe oproep

i2010 Join the debate!In 2008 plaatste de Europese Commissie een oproep om te reageren op het Groenboek ‘Auteursrecht in de kenniseconomie’ om de discussie over auteursrecht in de kenniseconomie op internet aan te zwengelen. De oproep leidde tot vele reacties en krijgt een vervolg. Er zijn ook twee nieuwe publieke consultaties aangekondigd.

Naar aanleiding van het Groenboek wilden veel erfgoedinstellingen hun visie op de auteursrechtenproblematiek geven. Nu blijkt dat de Groenboekreactie tot resultaat heeft geleid. De Europese Commissie heeft eind augustus, naar aanleiding van alle Groenboekreacties, een onderzoek aangekondigd naar de aanpak van het probleem met verweesde werken (werken waarvan de maker/auteur/rechthebbende niet bekend is of niet te achterhalen is).

Daarnaast houdt de Europese Commissie op dit moment twee publieke consultatierondes, waarbij naar meningen gevraagd wordt over het komende beleid (2010-2015) voor de Europese Informatiemaatschappij en over Europeana en haar toekomst. Dit is weer een kans om auteursrecht en de hindernissen die het auteursrecht opwerpt voor digitalisering van cultureel erfgoed onder de aandacht te brengen van de EU. Het perspectief van cultureel erfgoedinstellingen is vaak niet goed bekend bij de wetgevers. Dat van uitgevers en rechthebbenden(organisaties) des te meer.

Consultatie beleid (2010-2015) Europese Informatiemaatschappij

Europeana Next Steps: document Europese Commissie over de toekomst van Europeana | Consultatie Europeana

Bron: DEN

auteursrechten
Groenboek auteursrecht