Provincie Antwerpen zoekt uniek historisch onderzoek voor haar Prijs Geschiedenis en Volkskunde

De provincie Antwerpen gaat op zoek naar de man/vrouw/organisatie die de laatste vijf jaar een publicatie uitbracht over een onderwerp dat de geschiedenis en volkskunde van het Hertogdom Brabant en de Nederlanden op een unieke manier in de kijker zet. Kandidaten kunnen tot 15 augustus 2014 hun werk indienen. De winnende inzending en auteur worden beloond met de Provinciale Prijs Geschiedenis en Volkskunde, waaraan 2.500 euro verbonden is.  

Geschiedenis is al lang geen opsomming van droge feiten meer. Net zoals onze maatschappij evolueert, verandert ook de manier waarop we onze geschiedenis interpreteren. Gedurende de laatste vijf jaar verschenen er talloze werken die een aspect van de geschiedenis van het Hertogdom Brabant en de Nederlanden vanuit een nieuwe invalshoek belichten.

Gedeputeerde voor Cultuur Luk Lemmens legt het idee achter de prijs uit: “De kennis van en interesse voor geschiedenis neemt tot onze spijt steeds verder af - denk maar aan de ondermaatse resultaten van een steekproef bij onze leerkrachten in opleiding. Dit moet het signaal zijn om geschiedenis net toegankelijker te maken en drempels weg te nemen. In de academische wereld wordt steeds vaker in het Engels gepubliceerd, wat de drempels bij het grotere publiek verhoogt. Met deze prijs willen wij auteurs/uitgeverijen die in het Nederlands publiceren steunen en aanmoedigen om dit te blijven doen.”

Welke onderzoeksdomeinen komen in aanmerking:

  • het leven van de gewone man
  • socio-economische en culturele aspecten
  • politieke geschiedenis
  • de omgang met de getuigen van dit verleden in immaterieel, archeologisch, onroerend en cultureel erfgoed
  • en andere aspecten van de moderne historiografie.


Voorwaarden

  • Het werk is een Nederlandstalig uitgegeven werk (boek of bijdrage), met als onderwerp een aspect van de geschiedenis (in ruime zin) of de volkskunde van het Hertogdom Brabant of de Nederlanden.
  • De studie baseert zich op nieuw onderzoek en is wetenschappelijk onderbouwd
  • Het werk mag samengesteld zijn door meerdere auteurs, met een maximum van drie. Het moet wel één geheel vormen.
  • De auteur moet een band hebben met de provincie Antwerpen, hij of zij moet er wonen, werken, studeren of geboren zijn.


Praktisch

Kandidaten kunnen hun werk indienen tot 15 augustus 2015 bij Marie-Claire Govaerts, Departement Cultuur, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen. De kandidatuurstelling gaat vergezeld van 3 exemplaren van het betreffende uitgegeven werk, een CV van de auteur(s), en een document met contactgegevens

Alle voorwaarden en meer praktische informatie vindt u terug op de website van de provincie Antwerpen.

Eerdere winnaars:

  • 2004: Harald Deceulaer, Pluriforme patronen en verschillende snit: sociaal-economische, institutionele en culturele transformaties in de kledingsector in Antwerpen, Brussel en Gent, ca.1585- ca.1800.
  • 2009: Olivier Boehme, Greep naar de markt. De sociaal-economische agenda van de Vlaamse Beweging en haar ideologische versplintering tijdens het Interbellum.