Pauwelviering op Inventaris Immaterieel Erfgoed

Minister van Cultuur Sven Gatz besliste om de Pauwelviering toe te voegen aan de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Twee keer per jaar kunnen elementen van immaterieel cultureel erfgoed worden opgenomen op deze inventaris, die bijdraagt tot de zichtbaarheid en een bewuste omgang stimuleert met immaterieel cultureel erfgoed. De Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed telt nu 44 elementen.

Op zondag 25 januari wordt de legende van de Heilige Paulus uitgebeeld in het Sint-Paulusgehucht van Galmaarden. Deze viering gaat terug op de legende over een witte ruiter die in het jaar 1382 door middel van het rondstrooien van kleine roggebroodjes de Pest zou hebben uitgeroeid na de zware veldslagen in Geraardsbergen en omstreken. Omdat de witte ruiter op 25 januari, de feestdag van Sint-Paulus is verschenen, werd de figuur die de broodjes uitstrooit de Pauwel genoemd. Ieder jaar wordt deze legende in herinnering gebracht.

De voorbereiding van de Pauwelviering bestaat traditioneel uit:

  • de samenstelling van de Pauwelbende (een bende van minimum 10 leden, de Pauwel en zijn apostelen);
  • het bezoek aan de Pauwelhoeve;
  • de bedeltochten;
  • het rollen van de roggebroodjes.


De Pauwelviering vangt aan met een ceremonie waar de Pauwelsbroodjes gewijd worden. In de namiddag bestijgt de Pauwel zijn wit paard en begeeft zich naar de Pauwelhoeve voor de meelbestrooiing, de jeneverdronk en de eerste broodjesworp. Nadien rijdt de Pauwel naar de bron in het Raspaillbos, waar zijn paard gedrenkt wordt. Het evenement kent telkens zijn hoogtepunt met het rondstrooien van de Pauwelbroodjes aan de Sint-Pauluskapel. Daarna eindigt de dag met een drink- en danspartij.

Immaterieelerfgoed.be

De Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed is een onderdeel van het interactief platform www.immaterieelerfgoed.be: een ontmoetingsplaats voor immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen waar organisaties en personen zich bekend maken. Dit platform is een inspiratiebron, kennisbank en contactforum voor al wie immaterieel cultureel erfgoed mee een toekomst wil bieden. Het immaterieel erfgoed wordt hier in kaart gebracht, verspreid en doorgegeven. We noemen dit  borgen, met als doel het erfgoed veilig te stellen voor de toekomst en er ook de passie voor te delen en te beleven.

Lees hier het dossier over de Pauwelviering op het platform immaterieelerfgoed.be.

Bron: Departement CJSM

Foto: (c) Luc Cromphout / Platform immaterieelerfgoed.be