Nieuwe website SCART over preservering audiovisueel erfgoed

Logo Scart.be

Evoluties zoals het snelle in onbruik raken van technologieën en formaten, de overgang van een analoge naar een digitale wereld en de immer toenemende productie van audiovisueel materiaal, plaatsen instellingen die audiovisuele collecties verzamelen, beheren en bewaren voor enorme uitdagingen. Op de nieuwe website www.scart.be, een initiatief van PACKED vzw Expertisecentrum Digitaal Erfgoed, wordt kennis bijeengebracht over de preservering van audiovisueel erfgoed.

SCART wil geheugeninstellingen en anderen helpen bij hun preserveringstaken. Via een brede waaier aan artikels, interviews, case studies en richtlijnen deelt PACKED de in diverse projecten opgedane kennis en expertise met de cultureel-erfgoedsector. Een voorbeeld hiervan is 'Obsolete apparatuur – het behoud van afspeel- en weergaveapparatuur voor audiovisuele kunst (2009-2011)', een samenwerking tussen PACKED vzw en het Nederlands Instituut voor Mediakunst. Het doel van dit project was de digitalisering en de langetermijnbewaring te verbeteren en verzekeren van audiovisuele kunstwerken die worden bedreigd door het in onbruik raken van essentiële afspeel- en weergaveapparatuur.

De informatie op SCART zal in de toekomst verder worden aangevuld en geactualiseerd. Waar mogelijk zullen ook links worden voorzien naar Project CEST, de Cultureel Erfgoed Standaarden Toolbox die eveneens door PACKED vzw wordt onderhouden en uitgebouwd.

Bron: PACKED vzw