Nieuwe website bouwdossiers bundelt krachten Vlaamse en Nederlandse archiefdiensten

Onderzoekers die geïnteresseerd zijn in bouwhistorisch onderzoek hebben er sinds kort een handig hulpmiddel bij. Op de website Mijnadres.org werd kilometerslang bouwhistorisch archief van het begin van de negentiende eeuw tot 1980 online beschikbaar gesteld voor het grote publiek. De website is een unieke samenwerking van vijf gemeentelijke archiefinstellingen uit Nederland en Vlaanderen. Op dit moment is informatie beschikbaar over de bouwdossiers van het gemeentearchief Rotterdam (NL), Archief Eemland (regio Amersfoort - NL), Streekarchief Land van Heusden en Altena (NL), stadsarchief Antwerpen (district Antwerpen - BE) en stadsarchief Mechelen (BE). De initiatiefnemers hopen dat alle gemeentelijke archieven in Nederland en Vlaanderen zullen aansluiten bij Mijnadres.org.

Met de website komen de archiefdiensten tegemoet aan de bezoekers die bij het archief langskomen om een bouwdossier op te vragen. Bij het aanvragen van een bouwvergunning is het voor de aanvrager vaak nuttig om de voorgeschiedenis van zijn pand te kennen. Om daarvoor de oude bouwvergunning terug te vinden moet de aanvrager meestal langsgaan bij de plaatselijke archiefdienst. Het opzoeken en raadplegen is vaak omslachtig en niet altijd zijn de dossiers en bijhorende plans aanwezig. Met Mijnadres.org bieden ze de aanvrager de mogelijkheid om informatie over het bouwdossier op elk gewenst moment online in te zien. Hiermee weet de aanvrager meteen of er een vroeger bouwdossier bestaat.

Geïnteresseerden in bouwhistorisch onderzoek vinden op de website een stappenplan voor historisch huizenonderzoek. Daarnaast zijn er verwijzingen naar relevante websites en organisaties. Ook voor onderzoek biedt Mijnadres.org nieuwe mogelijkheden. Met de samenvoeging van dossiers van meerdere gemeentelijke archieven worden nieuwe verbanden gelegd, bijvoorbeeld over het werk van een bepaalde architect of een bepaalde bouwperiode. Bijzonder leuk zijn de links naar YouTube, Flickr of GoogleMaps waarmee u meteen een link hebt naar de situatie vandaag.

Meer info: Willy Van de Vijver (Stadsarchief Mechelen), +32 (0)15 20 43 46, stadsarchief@mechelen.be