NEO wordt Herita: minister Bourgeois lanceert de herdoopte organisatie voor onroerend erfgoed

Het kasteel van Horst

In het kasteel van Horst stelt de fusieorganisatie die het voorbije jaar onder de tijdelijke naam NEO (Nieuwe Erfgoedorganisatie) door het leven ging zichzelf vandaag voor met haar definitieve naam en logo. Herita – met een verwijzing naar het Engelse ‘heritage’ – heet dus voortaan de organisatie die de werking en krachten bundelt van de voormalige entiteiten Erfgoed Vlaanderen, het Forum voor Erfgoedverenigingen en het coördinatiecentrum Open Monumentendag.

Aan de vooravond van de 24ste editie van Open Monumentendag die aanstaande zondag doorgaat, lanceert Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois in het kasteel van de Rode Ridder te Horst vandaag Herita als de nieuwe naam voor de organisatie die de bescherming en het behoud van het onroerend erfgoed in Vlaanderen overkoepelt en ondersteunt. Herita wil de koepelstructuur zijn voor alle organisaties en individuen die actief betrokken zijn bij of gewoon sympathie hebben voor de zorg voor het onroerende patrimonium van monumenten en landschappen in Vlaanderen. In ruil voor een betaald lidmaatschap krijgen zij als vriend of donateur onder meer gratis toegang tot de erfgoedsites die Herita beheert. Bedrijven kunnen deze locaties voortaan ook afhuren voor evenementen en congressen. Daarnaast zal de kennis, expertise en ervaring van Herita ook ingehuurd kunnen worden als dienstverlening op maat. Op die manieren wil Herita iedereen in Vlaanderen die iets met onroerend erfgoed heeft samenbrengen, ondersteunen en vertegenwoordigen.

Als logo koos Herita voor een hedendaags gestileerd wapenschild waarachter de aangesloten leden zich als één onroerend-erfgoedfamilie verenigd weten en waarmee hun patrimonium tegelijk ook beschermd kan worden.

FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed wenst Herita, als zusterorganisatie met de zorg voor het onroerende erfgoed in Vlaanderen als taak, een succesvolle start onder haar nieuwe naam toe en kijkt vol vertrouwen uit naar de toekomstige complementaire en wederzijds versterkende samenwerking.

Meer informatie: website Herita

Foto: Erf-goed.be, Wim Bladt
 

Opening / lancering
Herita