Met de baby naar het museum? Primeur in drie musea tijdens Krokuskriebels

Een museum bezoeken met baby of peuter? Voor velen allicht een gek idee. In Groot-Brittannië en de VS zijn er nochtans heel wat musea die de programma’s voor de allerkleinsten en hun ouders tegenwoordig als hun populairste aanbod mogen beschouwen. In Vlaanderen wordt er nu tijdens de komende editie van Krokuskriebels volop geëxperimenteerd.

En dat is niet toevallig. Blijkbaar is er een grote nood bij jonge ouders: velen voelen zich (cultureel of sociaal) geïsoleerd als de kroost zich aandient. Tijdens Krokuskriebels, dit jaar tussen 6 en 14 februari, bieden drie musea nu ook voor het eerst activiteiten aan voor 0- tot 4-jarigen en hun ouders: het MAS, het Museum voor Schone Kunsten Gent en het Brussels Museum van de Molen en de Voeding.

Deze musea willen de activiteiten structureel in hun aanbod verankeren. Bovendien hebben ook andere musea plannen in die richting (zoals het KMSKA, M Leuven en de Nationale Plantentuin). FARO bracht deze musea bij wijze van voorbereiding een aantal keren samen om zich te laten inspireren door praktijkverhalen vanuit andere (aanverwante) sectoren: onder meer vanuit kunstencentrum Wiels, dat al volop experimenteerde met hun zeer succesvolle evenement May Baby; en vanuit Theater De Spiegel, hét theatergezelschap voor de allerkleinsten.

CultureBabies en manifest

Daarnaast organiseert FARO (i.s.m. Gezinsbond en het MAS) op 22 maart een studiedag waar onder meer Esmé Ward over haar ervaringen vertelt. Ward is Head of Learning and Engagement van The Witworth Art Gallery en Manchester Museum. Zij richtte CultureBabies op, een koepel waaronder allerlei culturele activiteiten voor de allerkleinsten gebundeld worden.

Die dag presenteert FARO ook de vertaling van het manifest Kunstmusea: ook voor de allerkleinsten, dat eerder in het Frans verscheen onder de titel Les musées d’art, amis des tous-petits.

En waarom zouden musea zich tot de ‘allerkleinsten’ en hun ouders richten?

  • Musea kunnen veel betekenen in de ontwikkeling van kinderen, waarbij de leeftijd van 0 tot 2 jaar cruciaal is. Het museum kan voor het kind een omgeving zijn van sociaal en emotioneel welbevinden. Baby’s en peuters ontdekken de wereld via hun zintuigen: kruipen, ruiken, voelen, luisteren …
  • Wie cultuur met de spreekwoordelijke paplepel meekrijgt, heeft ook later meer kans om aan cultuur te participeren, zo blijkt uit onderzoek. Met andere woorden: laat baby’s en peuters van nu opgroeien met het museum, en de kans is groot dat zij later terugkomen met hun eigen kinderen. Zij zijn het publiek van morgen.
  • Een museum mogen/kunnen bezoeken, is bovendien een kinderrecht. Artikel 31 van het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind stelt onder meer dat ieder kind recht heeft op rust en vrije tijd, op deelneming aan spel en recreatieve bezigheden passend bij de leeftijd van het kind, en op vrije deelneming aan het culturele en artistieke leven.
  • Jonge ouders voelen zich gesteund in hun opvoedende rol als het museum activiteiten inricht die specifiek voor hen zijn bedoeld. Zeker voor wie klein gehuisvest is kan het een verademing zijn om zich in een museum te kunnen ontspannen.
  • Kinderen verwelkomen werkt vaak als een opstapje of als een duwtje in de rug voor (kwetsbare) ouders om toch ook eens (voor de eerste keer) een museum te bezoeken.


Het volledige programma van Krokuskriebels vindt u op www.krokuskriebels.be. Krokuskriebels laat gezinnen tijdens de Krokusvakantie kiezen uit ruim 140 activiteiten, gaande van uitdagende rondleidingen, over creatieve workshops tot spannende zoektochten. Krokuskriebels is een initiatief van de Gezinsbond.

Evenement
kinderen
Krokuskriebels