Meer zichtbaarheid voor Topstukken

Topstuk NicolaasretabelVerschillende nieuwe publicaties brengen de inspanningen van het topstukken- en aankoopbeleid dat de Vlaamse Gemeenschap de afgelopen jaren voerde, onder de aandacht van het brede publiek.

Collectie van de Vlaamse Gemeenschap. Aanwinsten 2002-2006
In de aanwinstencatalogus vindt de lezer een overzicht van de kunstwerken die door de Vlaamse Overheid werden aangekocht in de periode 2002-2006. Reproducties en een exhaustief zwart-wit aankopenoverzicht met technische gegevens van de kunstwerken brengen de aankopen in kaart. Een praktisch luik met opstelbeschrijving beschrijft hoe de werken goed geïnstalleerd kunnen worden en geeft informatie over de huidige bewaarplaats.

In de nieuwe publicatie is ook plaats voor een uitgebreid hoofdstuk rond 'topstukken' en 'sleutelwerken' en wordt het beleid ter zake toegelicht. Sinds geruime tijd schenkt de Vlaamse Gemeenschap immers aandacht aan de verwerving van belangrijk cultureel erfgoed voor de Vlaamse musea, culturele archiefinstellingen en erfgoedbibliotheken. Een voorbeeld hiervan is de aankoop van de zijpanelen van het Nicolaasretabel van de Meester van de Heilige Lucialegende in december vorig jaar.

Topstukkengids
Het Topstukkendecreet, in voege sinds 2003, staat garant voor de bescherming van cultuurgoederen van uitzonderlijk belang in Vlaanderen. Een Topstukkenraad stelt verschillende thematische lijsten van cultuurgoederen op die als topwerk worden erkend en beschermd. 'Topstukken in Vlaanderen. Gids langs beschermd cultuurgoed' wil de lezer prikkelen om zelf de topstukken te gaan ontdekken in musea, kerken en archiefinstellingen. De gids geeft beeld, tekst en uitleg bij een aantal werken met kunstwaarde, muziekinstrumenten, liedboeken, belangrijke handschriften, wandtapijten en andere objecten. Daarnaast geven experts een inkijk in de werking van de Topstukkenraad en de toepassing van het Topstukkendecreet.

De gids verschijnt op 11 februari 2009 als bijlage bij Knack maar is ook los verkrijgbaar. Meer informatie: Agentschap Kunsten en Erfgoed, Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en Lukas. Art in Flanders.

Website
Naast de twee publicaties lanceert de Vlaamse Overheid een gloednieuwe website die alle informatie over het Topstukkendecreet en de Topstukkenlijst centraliseert. Professionelen zowel als liefhebbers vinden op de nieuwe website (technische) informatie en iconografische beschrijvingen, informatie over de wetgeving en de subsidieregeling en veel meer.

Bron: Agentschap Kunsten en Erfgoed

Ter info: Een uitvoerige toelichting van het Topstukkendecreet kan u eveneens vinden in faro | tijdschrift over cultureel erfgoed:
SMETS, Leon. "Topstukken en sleutelwerken. Pense-bête van een Vlaams beschermingsbeleid roerend erfgoed" in: faro | tijdschrift over cultureel erfgoed, nr. 3, 2008, p. 6-19.

Opening / lancering
topstukken