Laat u verwonderen in Het Wonderkabinet

Een zeeduivel. Een cycloop. Een varken met twee koppen en drie ogen. Zonnekijkers en microscopen. Herbaria. Objecten uit de Gallo-Romeinse tijd. Mineralen. Skeletten en afgietsels van dieren ... in de historische bibliotheek van Het Pand, het cultuurcentrum van de Universiteit van Gent loopt deze zomer de tentoonstelling 'Het Wonderkabinet'. Meteen ook de eerste gezamenlijke tentoonstelling van het samenwerkingsverband Gentse Universitaire Musea.

De tentoonstelling roept de sfeer op van een Wunderkammer of curiositeitenkabinet zoals die bestonden in de 16de en 17de eeuw. Om de tentoonstelling te stofferen bezocht kunstenaar Tom Liekens samen met curator Frank Herreman wekenlang de ‘verborgen’ verzamelingen van de Universiteit Gent. Aan de universiteit, die in 1817 is opgericht, bestaan heel wat collecties, die ontstaan zijn uit het onderzoek of voor het onderwijs. Deze collecties bevatten merkwaardige uitzonderlijke voorwerpen waar het doorsnee publiek geen weet van heeft en meestal ook niet mee in contact komt. Samen selecteerden Liekens en Herremans 350 voorwerpen waarmee nu in de bibliotheek van het  Pand een curiositeitenkabinet werd geëvoceerd.

Cursiositeitenkabinet

In de 16de en 17de eeuw brachten vorsten, rijkelui en geleerden in speciaal daarvoor ingerichte kamers of kabinetkasten allerlei curiosa bijeen. Fossielen, antieke beelden, monsterlijke foetussen op sterk water, koralen, schilderijen, amuletten, fiolen met drakenbloed, heidense cultusobjecten, exotische vogels en andere gebalsemde dieren, schelpen, dodenmaskers, een krokodillenembryo, klokken, zeldzame manuscripten, een wereldbol. In een curiositeitenkabinet werd alles verzameld wat je verwondering en nieuwsgierigheid wekte, alles wat vreemd, bizar en ongehoord was. Het was de tijd van de grote ontdekkingen, van de eerste intensieve contacten met andere culturen. De wereld werd alsmaar groter, leek het. De Wunderkammer stond symbool voor de droom de hele wereld, in al zijn diversiteit en wonderbaarlijke vreemdheid, nog eens in één microkosmos samen te vatten.

De tentoonstelling Het Wonderkabinet probeert de geest van zo’n curiositeitenkabinet op te roepen. En net zoals je in een 17de-eeuwse Wunderkammer naast archeologische objecten ook contemporaine kunst kon zien, zijn hedendaagse kunstwerken te zien, van kunstenaars die zich laten inspireren door verwondering en bewondering. "Mensen beseffen vaak niet dat wetenschappen een geschiedenis hebben, dat ze wortelen in verhalen. De wetenschappen, zegt men wel eens, hebben de wereld onttoverd. Wij willen laten zien dat ze zelf ook zijn voortgekomen uit betovering", aldus Pauline van der Zee, curator van de Etnografische Verzamelingen van de UGent in Durf denken, het communitymagazine van de universiteit.

Gentse Universitaire Collecties

De Gentse universitaire collecties zijn: de Etnografische Verzamelingen, de Plantentuin, het Archeologisch Museum, het Museum Morfologie, het Museum voor de Geschiedenis van de Geneeskunde, het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen, het Museum voor Dierkunde en het Universiteitsarchief. In het samenwerkingsverband Gentse Universitaire Musea bereiden ze een overkoepelend universiteitsmuseum voor. Dat zou onderdak vinden in de westelijke vleugel van de campus Ledeganck. De opening van het nieuwe museum is gepland voor 2017, bij de tweehonderdste verjaardag van de Universiteit Gent.

Praktisch

Het Wonderkabinet, in de dominicaner bibliotheek van Het Pand, Onderbergen 1, 9000 Gent.

Elke dag tijdens de Gentse Feesten (van 16 tot en met 27 juli) en in de weekends van 2-3, 9-10, 16-17 augustus. Openingsuren: van 11.00 tot 18.00 uur. Volwassenen betalen 5 euro, kinderen 3 euro. Gratis voor studenten en medewerkers van de UGent.

Evenement