Kijken mag, aankomen niet. Budgetvriendelijke tips voor diefstal- en vandalismepreventie

Omdat we u als (kandidaat-)deelnemer aan Erfgoeddag 2014 zo goed mogelijk willen ondersteunen met raad en daad, ontwikkelt de coördinatiecel Erfgoeddag samen met Heemkunde Vlaanderen, Herita, Stichting Open Kerken en Familiekunde Vlaanderen verschillende vormingsreeksen. De eerstvolgende vorming die we in de aanbieding hebben, is 'Kijken mag, aankomen niet. Budgetvriendelijke tips voor diefstal- en vandalismepreventie'.

U bent trots op uw erfgoed en dat wil u dan ook aan een zo groot mogelijk publiek tonen. U zet tentoonstellingen op, bewaart waardevolle stukken, opent de deuren van monumenten … Maar niet iedereen heeft goede bedoelingen. Hoe kan u zich wapenen tegen vandalisme aan voorwerpen of gebouwen? Hoe kan u diefstal vermijden? Wat als u dan toch geconfronteerd wordt met vandalisme of diefstal?

Tijdens deze vormingsavond laten we sprekers Ibrahim Bulut (Optimit) en Lucas Verhaegen (Federale Politie, cel Kunst en Antiek) aan het woord. Zij werpen een blik op diefstal- en vandalismepreventie vanuit hun expertise en werkveld. Hierbij geven ze budgetvriendelijke tips die het mogelijk maken om onze initiatieven te beschermen.

De cursus vindt plaats op verschillende data en locaties, steeds van 19.00 tot 22.00 uur. Deelname is gratis, maar vooraf inschrijven is wel noodzakelijk. Inschrijven voor een van deze vormingsavonden kan via de website van Heemkunde Vlaanderen. Voor meer informatie kan u terecht bij hendrik.vandeginste@heemkunde-vlaanderen.be of +32 (0)15 20 51 74.

Data en locaties

  • Donderdag 6 maart 2014: Jezuïtenkerk (Ingang B van de Stedelijke Academie), Gasthuisvest 50, 2500 Lier.
    Vrijblijvend: om 18.30 uur voorstelling ‘Van kerk naar concertzaal’ door Bart De Vos (vzw Eduard Bressinck).
  • Donderdag 13 maart 2014: Navigo – Nationaal Visserijmuseum, Pastoor Schmitzstraat 5, 8670 Oostduinkerke.
  • Donderdag 20 maart 2014: Sint-Eligiuskerk, Maarkeweg 67, 9680 Maarke.
  • Donderdag 27 maart 2014: Museum voor Volksdevotie, Miskom-Dorp 11, 3472 Kortenaken - Kersbeek-Miskom.
    Vrijblijvend: vanaf 18.00 uur kan het museum gratis bezocht worden door de deelnemers.
  • Donderdag 3 april 2014: Mijnmuseum, Koolmijnlaan 201, 3582 Beringen.
    Vrijblijvend: vanaf 18.00 uur kan het museum gratis bezocht worden door de deelnemers.