Herman Van Goethem wint Davidsfonds Geschiedenisprijs 2013

Herman Van Goethem

Herman Van Goethem, conservator van de vernieuwde Kazerne Dossin in Mechelen, is de laureaat van de tweede Davidsfonds Geschiedenisprijs. Deze prijs gaat naar de persoon die zich het afgelopen jaar het meest verdienstelijk heeft gemaakt voor de popularisering van geschiedenis. Aan de Davidsfonds Geschiedenisprijs hangt een bedrag van 2.013 euro vast. De prijs wordt uitgereikt in het kader van de 11de Nacht van de Geschiedenis, die dinsdag (19 maart) plaatsvindt.

Herman Van Goethem werd verkozen uit een shortlist van zes kandidaten. De jury omschreef hem als volgt: "In 2012 kreeg Vlaanderen eindelijk zijn Holocaustmuseum. Het oorspronkelijke plan dateerde uit 2001 en werd sindsdien herhaaldelijk uitgesteld en aangepast, o.a. door politiek gekrakeel en ruzies onder historici. Dat het uiteindelijk goed kwam met dit ambitieuze project is in grote mate de verdienste van Herman Van Goethem." Herman Van Goethem (°1958) studeerde rechten en geschiedenis. Hij doceert aan de Universiteit van Antwerpen en is conservator van Kazerne Dossin. Lees ook het interview met Herman Van Goethem.

De jury van de Davidsfonds Geschiedenisprijs 2013 bestond uit Roel Daenen (FARO. Steunpunt cultureel erfgoed & 1ste laureaat), Dirk Debuysere (Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd), Gita Deneckere (UGent, Instituut voor Publieksgeschiedenis), Steven De Foer (De Standaard), Bart Eeckhout (De Morgen), Jan Lampo (AMVC-Letterenhuis & EosMemo), Jorijn Neirynck (Tapis Plein, landelijk expertisecentrum immaterieel cultureel erfgoed), Dirk Oeyen (G-Geschiedenis), Nele Provoost (Heemkunde Vlaanderen), Raf Scheers (EosMagazine & EosMemo), Rik Van Cauwelaert en Tom Verschaffel (KU Leuven). Bert De Smet, coördinator van De Nacht van de Geschiedenis, was jurysecretaris.

Lees meer over de Davidsfonds Geschiedenisprijs

Evenement
Davidsfonds