Herfstnummer faro biedt negen actuele ingangen tot het erfgoed(beleid) in ons land

Eind vorige maand ging Leon Smets, FARO-medewerker en voor heel Vlaanderen dé expert inzake behoud en beheer van roerend erfgoed, met pensioen. Hij kreeg, bij wijze van eerbetoon aan zijn expertise en de immer warmmenselijke manier waarop hij die gedurende decennia inzette voor al wie een beroep op hem deed, de eretitel ‘emeritus consulent’. In zijn afscheidsbijdrage ‘Verantwoord omgaan met erfgoed als cultureel geheugen van de samenleving’ blikt deze éminence grise vooruit én terug, samen met twaalf collega’s uit de erfgoedsector.

Voor de zomer blies de Vlaamse museumsector op uitnodiging van FARO verzamelen om na te denken over de maatschappelijke meerwaarde van musea. Olga Van Oost blikt terug op die reflectiedag én op de precaire financiële situatie van het Vlaamse museumveld.

Mental mapping is een creatieve methode om het erfgoedbewustzijn van en in de eigen omgeving te bevorderen. Jacqueline van Leeuwen onderzoekt diverse voorbeeldprojecten en geeft een leidraad voor wie haar/zijn erfgoed (letterlijk) op de kaart wil zetten.

FARO-stagiair Juan Montoya verdiepte zich in de vormen van muzikaal erfgoed die de publieke ruimte nodig hebben om tot uiting te komen. In een internationaal vergelijkend perspectief gaat hij op zoek naar gelijkenissen en eigenheden van de beiaardcultuur en het hafabra-leven in Vlaanderen in vergelijking met de champetacultuur uit zijn thuisland Colombia.

Onder het motto ‘Meten is weten (voor wie het wil geweten hebben)’ plaatst Jeroen Walterus een aantal sprekende cijfers uit het Cijferboek cultureel erfgoed 2012 in de schijnwerpers.

Anita Caals en Rob Belemans brengen verslag uit over het tweejarige internationale Grundtvigproject waarvoor FARO – bij wijze van experiment – partner was en waar ook een schare Vlaamse erfgoedactoren bij betrokken werd.

Op 28 maart 2014 was het precies 100 jaar geleden dat in ons land de eerste publieke radio-uitzending plaatsvond. Die verjaardag nam de VRT te baat om in het Leuvense Radiohuis een permanente tentoonstelling over het fenomeen radio, zijn 100-jarige geschiedenis en zijn erfgoedbetekenis op te zetten. Myriam Blieck en Paul De Wyngaert lichten toe.

Marc Jacobs neem ons mee naar (Zuid- en Noord-)Korea om te ontdekken hoe ‘Belgische wafels’ daar big bussiness zijn en een wezenlijke bijdrage leveren tot de cultuurindustrie en -politiek.

David Coppoolse, Maarten Savels en Rony Vissers maakten ten slotte samen het onderzoeksrapport ‘Naar een duurzame digitale infrastructuur voor de cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen’. In een bijdrage vatten ze aan de hand van enkele voorbeeldcases de essentie ervan samen en doen ze aanbevelingen voor een duurzame strategie inzake digitaal en gedigitaliseerd erfgoed.

Praktische info

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. faro verschijnt viermaal per jaar (maart, juni, september en december), telt gemiddeld 60 pagina’s en richt zich tot het brede cultureel-erfgoedveld in Vlaanderen (archieven, bewaarbibliotheken, documentatiecentra, erfgoedcellen, erfgoedverenigingen, musea, sector volkscultuur …) en iedereen die van ver of nabij daarmee te maken heeft (overheden, pers, media, bibliotheken, scholen …). faro wil via bijdragen tot de verspreiding van kennis en praktijkervaring op het vlak van roerend en immaterieel cultureel erfgoed en de cultuur van alledag.

U kan faro online lezen, via ons Issuu-account.

faro bestellen kan online of via het telefoonnummer +32 (0)2 213 10 64. Losse nummers kosten 8 euro, een jaarabonnement (vier nummers) kost 25 euro.