Europa Nostra Awards

Op 7 april 2011 maakte Europa Nostra samen met de Europese Commissie de 27 winnaars van de Europa Nostra Heritage Awards (EU-prijzen voor cultureel erfgoed) 2011 bekend. De prijzen bekronen toonaangevende initiatieven in de vele domeinen van het Europese culturele erfgoed. Er zijn medailles en diploma's te verdienen in de categorieën conservatie, onderzoek, de betrokkenheid van individuen en organisaties bij het instandhouden van cultureel erfgoed en educatieve projecten rond cultureel erfgoed. Het doel van de Europa Nostra Awards is om kwaliteitsvolle conservatiepraktijken te promoten en de uitwisseling van kennis en ervaring in Europa te stimuleren. Zowel individuen als organisaties die bijdragen aan de bescherming en verbetering van het cultureel erfgoed in Europa komen in aanmerking voor de prijs.

Bij de laureaten zijn dit jaar ook enkele Vlaamse / Belgische organisaties en initiatieven. In de categorie 'Onderwijs, opleiding en bewustmaking' is er onder meer een prijs weggelegd voor Volkskunde Vlaanderen vzw dat bekroond wordt voor het project ‘Hart voor volkscafés’. Met het project, dat in de loop van 2008 en 2009 uitgevoerd werd, wilde Volkskunde Vlaanderen benadrukken dat de volkscafés niet alleen belangrijk zijn als plekken waar mensen elkaar ontmoeten; door de unieke manier waarop ze onroerende, roerende en immateriële elementen combineren vormen ze ook een waardevol onderdeel van het cultureel erfgoed in Vlaanderen.

In dezelfde categorie viel ook de koepelvereniging Monumentale Kerken Antwerpen in de prijzen. Deze vereniging, een samenwerkingsverband tussen vijf kerken uit het historisch centrum van Antwerpen, zet zich in voor een beter beheer en conservatie van het uitzonderlijk kunstpartrimonium dat de kerken herbergen, bouwt een professionele publiekswerking uit voor bezoekers uit binnen- en buitenland en speelt een trekkersrol bij de restauratie van de kerkgebouwen.

Naast beide organisaties vallen ook enkele onroerend-erfgoedprojecten in de prijzen zoals de 's Hertogenmolens in Aarschot, het Centraal Station in Antwerpen en de Villa Empain in Brussel (categorie 'Conservatie').

Europa Nostra verzamelt en vertegenwoordigt 250 niet-gouvernementele organisaties, 150 partnerorganisaties en 1.500 individuele leden uit meer dan 50 landen die zich geëngageerd hebben om het culturele erfgoed en de landschappen van Europa te beschermen. Het voorziet in een netwerk voor dialoog, het huldigt de beste erfgoedprojecten, voert campagne tegen bedreigingen voor kwetsbare gebouwen, locaties en landschappen en voor duurzaam beleid en hoge kwaliteitsnormen voor erfgoed. De uitreikingsceremonie van de Europa Nostra Awards in Amsterdam maakt deel uit van het jaarlijkse Europees Erfgoedcongres van Europa Nostra.