Eliane Van den Ende en Ronny Van de Velde winnen Prijs Geschiedenis en Volkskunde provincie Antwerpen

Het duo Eliane Van den Ende en Ronny Van de Velde won de Prijs Geschiedenis en Volkskunde provincie Antwerpen. De Vlaams-Nederlandse erfgoedjury loofde hen voor de restauratie van het pand waar vroeger de Antwerpse hoedenwinkel Rossaert was gevestigd en het bijhorende indrukwekkende en rijkelijk geïllustreerde boek De Rossaert & zijn passanten. De winnaars ontvingen een geldprijs van 2.500 euro. Liesbeth Eysermans en Paul Peeters waren de twee andere genomineerden.

Het duo Eliane Van den Ende, schrijver-journalist, en Ronny Van de Velde, galeriehouder-uitgever-bibliofiel-verzamelaar, werkten de voorbije jaren aan een dubbelproject: de documentatie en geschiedenis na restauratie van de historische hoedenwinkel Rossaert in het Sint-Pauluskwartier te Antwerpen en het grootse boek De Rossaert & zijn passanten waarin de buurt in beeld en woord tot leven komt, een buurt die sinds de renaissance gefrequenteerd werd door heel wat artistieke lui van ver voorbij de Belgisch grenzen; Albrecht Dürer, Eugène Delacroix, Otto Dix …

“De provinciale Prijs voor Geschiedenis en Volkskunde, ter waarde van 2.500 euro, ging op zoek naar een vernieuwende en frisse aanpak binnen het erfgoedveld in onze provincie. De vierkoppige jury telde leden van Heemkunde en Familiekunde Vlaanderen, ETWIE en de voormalige coördinator van het Nederlandse Landelijk Contactpunt van Museumconsulenten. Het ingediende initiatief van Eliane van den Ende en Ronny Van de Velde getuigt van durf én liefde voor de buurt, voor de brede geschiedenis van de stad, voor de kunsten en voor de bewoners uit de buurt en ver daarbuiten. De gratis tentoonstellingen voor publiek en scholen in de Rossaert zijn in de huidige tijd, een prijzenswaardig signaal dat maatschappelijk gecapteerd dient te worden.” aldus gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Cultuur en Erfgoed.

Foto: provincie Antwerpen – Koen Fasseur
Bron: Persbericht provincie Antwerpen