De moestuin in voor de Week van de Smaak

Moestuin (c) Week van de Smaak

De moestuin is één van de thema’s van de vijfde editie van de Week van de Smaak. Met moestuinblog.be, een symposium over historische moestuinen en een wedstrijd (voor scholen, buurtverenigingen, volkstuintjes, kookclubs en al wie wil moestuinieren) wil de Week van de Smaak Vlaanderen dit jaar groene vingers en vuil onder de nagels bezorgen.

De moestuinblog geeft ervaren rotten en groene blaadjes een vaste stek op het internet. Of u nu potten op het balkon zet, een halve hectare bemeestert of met de kinderen tomaten kweekt, uw oogst bestaat uit zoveel meer dan alleen groenten en fruit. Op de blog vindt u de visies van een vaste kern moestuinkenners, daarnaast kan iedereen die tuiniert en zin heeft daarover te schrijven er terecht. Meedoen met de moestuinblog is niet alleen een manier om ervaringen te delen en ideeën op te doen… u kan ook indrukwekkende prijzen winnen. Wie regelmatig meeblogt en ook de weekthema’s zo nu en dan de revue laat passeren, maakt kans op een prijs van Velt: een ‘Ten huize Van’ moestuincursus t.w.v. 1.500 euro, een handboek over ecologisch tuinieren of een moestuinstartkit met verschillende zaadjes. Gebeten door het blogvirus? Surf snel naar moestuinblog.be!

Heel wat moestuinen hebben een rijke geschiedenis. Een echt icoon in de tuinbouw is ‘Le potager du roi’, de moestuin die de Zonnekoning Lodewijk XIV in de tweede helft van de 17de eeuw in Versailles liet aanleggen. Ook in Vlaanderen zijn er bekende voorbeelden van historische tuinen: de museumtuin van het Kasteel van Gaasbeek, de groentetuin van het Kasteel van Hex, de kruidtuin in Leuven, de tuin van het Rubenshuis in Antwerpen... In samenwerking met FOST, het Openluchtmuseum van Bokrijk en andere partners, organiseert FARO tijdens de Week van de Smaak een symposium over historische moestuinen. Meer informatie hierover volgt later via de website.

November, wanneer ook de Week van de Smaak georganiseerd wordt, is niet meteen de drukste moestuinmaand: reden temeer om net dán uw oogst te verwerken en ermee uit te pakken tijdens de Week van de Smaak. Wie een leuke moestuinactie organiseert, maakt kans op een chef aan huis. Wat u hiervoor moet doen leest u op de websites van de Week van de Smaak en Moestuinblog. U vindt er bovendien ook bijkomende informatie over de acties rond moestuinen.

Evenement
week van de smaak
moestuinen