Bezoek de orgelcollectie Ghysels

In 2007 kocht de Vlaamse Gemeenschap de collectie mechanische muziekinstrumenten van Jef Ghysels, een bekend verzamelaar van dans- en kermisorgels. Het geheel omvat onder meer vier grote dansorgels, twaalf kleinere orgels, een collectie beeldjes, documentair materiaal en een uitgebreide reeks orgelmuziekboeken. Sinds 2010 is de collectie opgeslagen in een geklimatiseerd depot van Katoen Natie in Kallo. Wie wil, kan de orgelcollectie nu ook bezoeken, in groep of individueel.

In het najaar van 2013 nam minister Schauvliege de beslissing om in te gaan op het voorstel van de stad Antwerpen om de orgelcollectie Ghysels een permanente bestemming te geven in het Museum Vleeshuis | Klank van de Stad in Antwerpen. Na de restauratie van het gebouw kan de orgelcollectie hier terecht. Museum Vleeshuis draagt zorg voor een historische collectie muziekinstrumenten. De aard van de collectie Ghysels en de historische band van mechanische orgels met Antwerpen sluiten hier naadloos bij aan.

In afwachting van deze definitieve bestemming krijgt u de mogelijkheid de orgelcollectie Ghysels (en één dansorgel van de stad Antwerpen) te bekijken en te beluisteren. Tijdens een rondleiding door het kijk- en luisterdepot wordt het verhaal van de danscultuur en het kermisvertier uit het begin van de twintigste eeuw uit de doeken gedaan aan de hand van de instrumenten. De focus ligt op het technisch vakmanschap uit de regio Antwerpen. Tot op de dag van vandaag zijn er nog steeds orgelbouwers actief. Als afsluiter van een bezoek worden enkele verzoeknummertjes gespeeld en kan er een walsje gedanst worden!

  • Groepsrondleidingen (met maximaal 17 personen) zijn mogelijk elke tweede dinsdag van de maand. Meer info krijgt u via Antwerpen Toerisme & Congres, Grote Markt 13 - 15, 2000 Antwerpen. Reserveren kan online of via gidsenwerking@stad.antwerpen.be. Prijs: 110 euro (per groep)
  • Individuele bezoekers kunnen elke laatste zaterdag van de maand het depot bezoeken. Het bezoek start om 14.00 uur. Meer info krijgt u via Info Cultuur, Wisselstraat 12 (hoek Grote Markt), 2000 Antwerpen. Reserveren kan online of via 03 338 95 85. Prijs: 8 euro per persoon (12 euro met cd dansorgelmuziek)


Meer info


Foto: FARO / Philippe Debroe

Evenement
orgel
ghysels