Antwerpse provinciale prijs voor geschiedenis en volkskunde 2009 toegekend aan studie over economisch nationalisme

De provinciale prijs voor geschiedenis en volkskunde van de provincie Antwerpen wordt dit jaar toegekend aan Olivier Boehme voor zijn werk 'Greep naar de markt. De sociaal-economische agenda van de Vlaamse Beweging en haar ideologische versplintering tijdens het interbellum' (Lannoo, 2008). Aan de prijs is een bedrag van 2.480 euro verbonden. De plechtige uitreiking van de prijs zal volgend jaar plaatshebben tijdens de Provinciale Cultuurdag in Herentals.
 
De jury onder leiding van gedeputeerde Ludo Helsen, loofde vooral de degelijkheid van het onderzoek, de kritische zin, de brede kijk op en de vertrouwdheid met het onderwerp, de interdisciplinaire benadering, de verzorgde schrijfstijl en de taalrijkdom. Ondanks zijn nog jonge leeftijd, bereikt de auteur met deze grensverleggende studie een uitzonderlijk hoog wetenschappelijk niveau, aldus de jury.  
 
'Greep naar de markt' bestudeert het economisch nationalisme. Welk verband legde de Vlaamse Beweging zelf tussen haar streven op het gebied van taal en cultuur enerzijds en het economische en het daarmee verbonden sociale terrein anderzijds, is de centrale vraag van het onderzoek. Olivier Boehme focust hierbij op de periode van het interbellum. Vertrekkend van de decennia die aan de Eerste Wereldoorlog voorafgingen en waarin Lodewijk De Raet en enkele tijdgenoten zich ideeën begonnen te vormen over de sociale en economische aspecten van de Vlaamse Beweging, behandelt de auteur de moeilijke naoorlogse jaren en de - sinds Lodewijk De Raet - beginnende Vlaams-nationalistische sociaal-economische theorievorming. Hoe percipieerden de drie grote politieke families, de katholieken, de socialisten en de liberalen de Vlaams-nationalistische economie? Boehme belicht verder de ontkiemende Vlaamse economische wetenschap met de Vlaamse Economische Congressen en de start van de organisatie van de economie vanuit de Vlaamse Beweging met de totstandkoming van het Vlaams Economisch Verbond.

Boehme poneert de stelling dat de idee van een ‘Vlaamse economie’ een voorname impuls heeft gegeven aan de strijd van Vlaamsgezinden tegen een Brusselse en een Waalse machtselite en dat nationalistische doelen met economische middelen werden nagestreefd. Dat er evenwel geen sprake was van één Vlaamse agenda op sociaal-economisch vlak, wijt hij aan de verdeeldheid tussen verschillende ideologische strekkingen in Vlaanderen en aan de verschillende groepen - zoals de Boerenbond en het Vlaams Economisch Verbond - wier belangen niet spoorden, verdeeldheid die gaandeweg groter werd naarmate de Vlaamse Beweging aan invloed won en de door haar beschouwde thematiek een breder spectrum vertoonde.

Bron: Provincie Antwerpen