577.200 euro subsidies voor elf projecten cultureel erfgoed

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft 577.200 euro subsidies toegekend aan projecten cultureel erfgoed die starten in de tweede jaarhelft van 2014. Het gaat om elf projecten die door de adviescommissie positief beoordeeld werden. De projectsubsidies, toegekend op basis van het Cultureel-erfgoeddecreet, stimuleren de zorg voor en/of de ontsluiting van cultureel erfgoed.

Ontwikkelingsgerichte projecten

Stedelijke Musea Kortrijk – Vlasmuseum. Duiken in de machine. Industriële en agrarische machines in 3D? – 70.000 euro
Het project is een experimenteel onderzoek naar het gebruik van 3D-tekeningen in het beheer, de bewaring en de ontsluiting van industrieel en agrarisch erfgoed. Het wil een antwoord bieden op de knelpunten bij het conserveren en ontsluiten van grote industriële en agrarische stukken.

Stad Mechelen – Stedelijke Musea Mechelen. Naar een museum voor Mechelen: try-out tentoonstelling – 64.000 euro
De Stedelijke Musea Mechelen ontwikkelen een try-outtentoonstelling die participatie, netwerking en een hedendaagse blik op erfgoed koppelt aan gedegen historisch onderzoek.

Centrum Rubenianum (Antwerpen). Ontsluiten en valoriseren van de Collectie Ludwig Burchard  – 48.000 euro
Het project “Een ware schat aan studiematerieel” beoogt de inventarisering en analoge ontsluiting van de Burchard Collectie, naar de eminente Peter Paul Rubenskenner Ludwig Burchard.  Op deze manier wordt een belangrijke onderzoeksbron over het oeuvre van Rubens en de barokke kunst gevaloriseerd.   

Karrenmuseum Essen. Typologering van de bewaarde gespannen, of door menselijke kracht aangedreven 'handels- en dienstvoertuigen' in Vlaanderen – 63.000 euro
Het Karrenmuseum in Essen wil een omvattende typologie en hiërarchische boomstructuur van de bewaarde historische gespannen opstellen. Men plant een reizende tentoonstelling met als thema "De Vlaamse middenstand met kar en wagen door het land".

Faculteit Theologie en Religiewetenschappen (KU Leuven). Bibliothecair erfgoed in Vlaamse abdijen en kloosters, het verhaal van hun bibliothecarissen – 80.000 euro
Het project 'Abdijbibliothecarissen. De laatste getuigen' wil mondelinge en materiële bronnen van en over erfgoedbibliotheken in historische kloosters en abdijen in Vlaanderen vastleggen. Het gaat om de verfijning van bestaande collectiebeschrijvingen en het verzamelen van getuigenissen van bibliothecarissen.

Stuk Kunstencentrum Leuven. Van studentenbeweging tot kunstenlaboratorium – 26.000 euro
Het verleden en erfgoed van Kunstencentrum STUK wordt voor een breder publiek ontsloten via een publieksboek, een tentoonstelling en een feestweek, met aandacht voor participatie van diverse doelgroepen.

Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis (Brussel). Gender@war: mannen en vrouwen tijdens de Eerste Wereldoorlog – 40.000 euro
Een onderzoeks- en tentoonstellingsproject in het Belvue Museum in Brussel over man-vrouwverhoudingen tijdens de Eerste Wereldoorlog (ervaringen, beeldvorming, invloed van de oorlog).

Universiteit Antwerpen. Studiecollecties: een uitdagende context binnen universiteiten en musea – 73.000 euro
Het project bestaat uit twee delen: een casestudy en een 'best practice' over het aanleggen, beheren en ontsluiten van studiecollecties. Twee bestaande studiecollecties, één uit een onderwijsinstelling en één uit een museum, vormen het vertrekpunt.

Stad Brugge - Bruggemuseum. MAGIS Brugge (MArcus Gheeraerts Informatie Systeem), fase III: van digitaal kennisplatform naar breed gebruikersplatform – 69.300 euro
Het Bruggemuseum wil de 16de-eeuwse kaart van Brugge van de hand van Marcus Gheeraerts digitaal analyseren en dynamisch ontsluiten. In de derde fase wil het museum het kennisnetwerk verankeren, een vrijwilligerswerking uitbouwen, andere projecten inspireren en het publieksbereik vergroten.

Internationaal project

Stad Brugge - Summer course for the study of the arts in Flanders– 21.000 euro
De summer course  ‘The study of the arts in Flanders: The age of Van Eyck in context’ wil een selecte, hooggekwalificeerde groep van buitenlandse onderzoekers naar Vlaanderen halen voor lezingen, discussies en bezoeken. Dit is een gezamenlijk initiatief van VKC, KMSKA, het Groeningemuseum, het Rubenianum, het Vlaams onderzoekscentrum voor de kunst in de Bourgondische Nederlanden en de departementen kunstwetenschappen van de UGent en KUL. De summer course zal jaarlijks georganiseerd worden met telkens de focus op een andere periode in de kunstgeschiedenis.

Internationaal project dat cofinanciering vereist

Centrum Agrarische Geschiedenis. Ambrosia - Europeana Food and Drink – 22.900 euro
Het Ambrosia Best Practice Network wil de creatieve industrie aanzetten tot commercieel hergebruik van digitale erfgoedbronnen die Europeana ter beschikking stelt. Als thema is de Europese eet- en drankcultuur gekozen. Het CAG levert content en werkt een reizende tentoonstelling uit.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: “We hebben in Vlaanderen een dynamische culturele erfgoedwereld die geen moeite spaart om aansluiting te vinden bij het grote publiek. Deze projectsubsidies willen de innovatie in de sector nog opvoeren. Bovendien zullen de internationale projecten ons rijk cultureel erfgoed nog nadrukkelijker op de kaart zetten.”

Bron: Persbericht minister Schauvliege

Zie ook: deredactie.be