Wielermuseum (Roeselare) ‘erft’ wielercollectie

Foto van de schenking

Het Wielermuseum beschikt sinds kort over een nieuwe, uitgebreide collectie wielermateriaal. Wondelgemnaar Jef Verkest erfde de collectie van zijn oom en koersmaniak Karel Verkest uit Zwevezele en schenkt die nu aan het Wielermuseum in Roeselare.

Toen Karel Verkest op 20 juni 2013 overleed op 91-jarige leeftijd ging zijn collectie wielermateriaal naar zijn neef Jef. Het was opmerkelijk hoeveel er goed bewaard was gebleven: boeken, artikels en gesigneerde foto's. Alles opgeteld was het een mooie en waardevolle collectie die zes grote dozen vult.

Het was de droom om deze in ere te houden dus daarom werd er op zoek gegaan naar een instelling die evenveel waarde zou hechten aan de collectie dan de twee bovenstaande heren. Allebei willen ze immers dat de collectie samen blijft en dat ze raadpleegbaar blijft door het publiek of voor wetenschappelijk onderzoek.

In het Wielermuseum wordt de schenking alvast met open armen ontvangen. De collectie stelt het museum in staat om hen ook meer te proflieren als documentatiecentrum. De volgende stap zal zijn om een inventaris op maken om ze vervolgens ter beschikking te stellen voor geïnteresseerden.

Wie interessant materiaal heeft en dit wil schenken aan het WieMu kan contact opnemen op 051 26 87 40 of via wielermuseum@roeselare.be.

Op welke manier is de collectie binnen jouw museum tot stand gekomen? Het Wielermuseum is heel blij met de schenking van de heren Verkest. Maar is dit altijd zo? Wanneer is een collectie zinvol voor een instelling en wanneer niet? Belicht op Erfgoeddag de moeilijk- en gevoeligheden die erbij komen kijken. Maak het publiek aan de hand van concrete voorbeelden duidelijk wanneer een schenking van waarde is en wanneer niet. Erfgoeddag 2015 vindt plaats op zondag 26 april met als thema Erf!

(Tekst gebaseerd op een artikel uit Het Laatste Nieuws)

Vrije tags
collectie
erfenis
erft