Waar zijn we als Bruggeling trots op als er vandaag een keizer zou arriveren?

Sfeerbeeld Sint-Kruis
Het artistiek erfgoedtraject ‘Herinneringen voor de toekomst’ is gebouwd rond het thema van Erfgoeddag: ERF! Die dag vindt ook het grote toonmoment voor de verschillende trajecten plaats. Erfgoedcellen Brugge, Brussel, Mijn-Erfgoed, CO7 en Noorderkempen doen mee en MUS-E, platform voor kunstenaars in co-creatie, begeleidt het project dankzij vijf kunstenaars die met koffers vol herinneringen uit de streek van de kinderen een artistiek traject afleggen. Hoe gaan kinderen, juffen en kunstenaars om met erfgoed? Hoe beleeft iedereen het? 
 
In Sint-Kruis maakten de kinderen intussen samen met kunstenares Tine Guns het ‘verwelkomings’doek. Dit doek werd aan de Kruispoort bevestigd tijdens de video-opnames. Het doek symboliseert de manier waarop 500 jaar geleden de poort werd versierd. Zo wilden de inwoners van Brugge toen tonen hoe rijk de stad was. ‘Waar zijn we nu als Bruggeling trots op als er een Keizer zou arriveren?’ De antwoorden op deze vraag vormden de basis voor die tekeningen.
 
En het vijfde leerjaar van Sint-Joost-aan-Zee in Brussel ging intussen voor de tweede keer aan de slag met kunstenaar Sophie Vanhomwegen. Deze keer kregen de kinderen de opdracht om een foto te maken over hun persoonlijk erfgoed. ‘Welke voorwerpen, foto’s en verhalen willen we later aan onze kleinkinderen doorgeven? Welk spoor of herinnering willen we achterlaten voor de toekomst?’ Met die twee basisvragen gingen de kinderen aan de slag.
 
In Oostvleteren dan weer hing de vraag: ‘Hoe ziet een wereld eruit, waarin iedereen het goed heeft?’ in de lucht. Volgens de kinderen was het antwoord: een positieve wereld, een kermiswereld, waar dromen mag en plezier centraal staat! De leerlingen werden in vijf groepjes verdeeld en de ene groep mocht een kermisattractie tekenen, een ander groepje een spelletje, een wapenschild of een gek beroep. De tekeningen werden gescand om ze de volgende les digitaal te bewerken en in te kleuren. Ze hebben er de ‘digitale smaak’ te pakken en kijken ongeduldig uit naar de volgende sessie!
 
Op 26 april 2015, tijdens Erfgoeddag worden de resultaten gepresenteerd aan het publiek. Wil je meer weten? Neem dan zeker een kijkje op de blogpagina van ‘Herinneringen voor de toekomst’. Daar inspireren de juffen, erfgoedpartners, kinderen en kunstenaars immers iedereen die interesse heeft voor het project. Bijna dagelijks verschijnen er nieuwe berichten.
 

 

Vrije tags
herinneringen
digitaal
Sint-Kruis
Sint-Joost-aan-Zee
persoonlijk erfgoed