Toine De Sutter schenkt 134 dozen archiefmateriaal aan de gemeente Berlaar

Toine De Sutter in 2009. Foto: Dirk Vertommen

Een bijna volle Sint-Lambertuskerk in Gestel nam woensdag afscheid van Antoine De Sutter (88). De verwoede verzamelaar schonk enkele maanden geleden alles wat hij over Berlaar bezat aan de gemeente. Voor het omvangrijke archief van 134 dozen wordt momenteel een nieuwe thuis gezocht.

Zijn collectie bestaat uit brochures, documenten, boeken en bakken met steekkaarten en werd op een bepaald moment zelfs groter dan het gemeentelijk archief. Enkele maanden geleden werd hij ziek en het was zijn wens dat alles wat hij bezat, zou worden overgemaakt aan de gemeente.

Handig verpakt

Ook in de bibliotheek zijn ze blij met de unieke verzameling. In eerste instantie worden al de foto's gedigitaliseerd. Het is erg fijn dat de dozen zo netjes werden bewaard en dat op elke doos geschreven staat wat erin zit. Voorlopig is er nog geen plaats om de vele dozen op te bergen. Hopelijk kan dit in het nieuwe administratief centrum dat normaal in 2017 klaar is.

Vaak worden schenkingen vol goede bedoelingen overmaakt aan een museum, gemeente, heemkundige kring of andere organisatie. Maar wat gebeurt er daarna? Is er voldoende ruimte voor de schenking? Welke zaken dragen iets bij tot een archief? Schenkingen zijn altijd zeer persoonlijk en waardevol maar de goede zorg die ze daarna verdient, is niet altijd evident. Welke schenkingen kreeg jouw museum en hoe ging dat in zijn werk? Breng het in beeld op Erfgoeddag 2015.

Foto: Toine De Sutter in 2009, © Dirk Vertommen. Bovenstaand blogbericht gebaseerd op een artikel uit Het Laatste Nieuws.

Vrije tags
archief
schenking
Berlaar