TAKE PART: tips en tricks voor (meer) participatie in het museum

Cover Take Part

AmuseeVous presenteert de fantastische en daarbovenop volledig gratis Take Part: een publicatie vol tips en tricks voor meer participatie in het museum. Take Part vertrekt vanuit de case DFF- Diamond Friends Forever, een project van AmuseeVous in samenwerking met het Diamantmuseum.

Een groep AmuseeVous-jongeren en het Diamantmuseum richtten samen een pop-up- museum op in 2013 rond de collectie van het Diamantmuseum. In het DFF pop-up-museum stond participatie van de bezoeker centraal.

We citeren hierbij graag uit de publicatie: zowel de doelgroep ‘jongeren’ als het thema ‘participatief werken’ zijn brandend actuele kwesties voor publiekswerkers in het erfgoedveld. Participatie duikt te pas en te onpas op tijdens lezingen, op websites en in publicaties. Het lijkt een magisch sleutelwoord voor de ontsluiting van musea en hun collecties, maar wat is die participatie nu precies?

Een volledige uiteenzetting vind je niet in de publicatie maar je krijgt wel een helder beeld van wat participatief werken betekent.  Want wanneer spreek je van interactie en wanneer van participatie? Welke stadia zijn er te onderscheiden binnen het begrip participatie?

Wil je dit heel gedetailleerd te weten komen? Lees dan ‘The Participatory Museum’ van Nina Simon. Deze Amerikaanse museologe wordt gezien als de grondlegster van het concept participatief museum en bespreekt het uitvoerig in haar boek.

Ga je met de jeugdvereniging, je vrienden of jong geweld op stap tijdens Erfgoeddag? Hou dan zeker de website www.museumtoeren.be in de gaten waar je tal van tips gepresenteerd door jongeren zelf op een schoteltje aangeboden krijgt!

Vrije tags
participatie
Erf!
nina simone