Snapshot 11: Namaste Brugge. Nepalese Bruggelingen en hun leefcultuur

(c) Bieke Depoorter
De Nepalezen zijn de grootste etnisch-culturele minderheid in Brugge. Zij vormen een hechte groep en houden heel wat gebruiken en tradities uit hun thuisland in ere. 
 
Fotografe Bieke Depoorter maakt een intiem portret van deze Nepalese Bruggelingen en hun tradities.
 
In de tentoonstellingszaal van het Volkskundemuseum krijg je een impressie van deze rijke tradities en erfgoed. Enkele markante voorwerpen vertellen ook het verhaal van hun migratie naar België.
 
De meesten verlieten Nepal niet langer dan 15 jaar geleden. In Brugge vonden ze een nieuwe thuis én werk, vooral dankzij het toerisme en de horeca. De Nepalese Bruggelingen hebben een sterk gemeenschapsleven. Zij hechten er veel belang aan om de cultuur en tradities uit hun herkomstland in ere te houden. 
 
Tegelijk ondergaan zij natuurlijk de invloed van hun nieuwe leefomgeving in Brugge, met haar waarden, normen en gebruiken. Dit is nog meer het geval bij de jongeren en kinderen die hier zijn geboren of opgroeien. Zij identificeren zich met hun klasgenoten en vrienden in Brugge en leven zo in twee werelden. 
 
In de tuin van het Volkskundemuseum bieden 10 grote foto’s een intieme blik op de leefcultuur van de Nepalese Bruggelingen. Fotografe Bieke Depoorter bezocht de Nepalese Bruggelingen op hun feesten, op hun bijeenkomsten, bij het uitvoeren van een puja of ritueel, op hun werk en in hun huizen
 
Voor het tweede luik van de tentoonstelling in de expozaal op het eerste verdiep van het museum, heeft het Bruggemuseum intensief samengewerkt met twee Nepalese verenigingen in Brugge - de Everest Nepali Society en de United Kirat Society – en FMDO vzw, een federatie van sociaal-culturele verenigingen met een migratie-achtergrond. De inrichting van de zaal en de selectie van voorwerpen geven een impressie van de rijke tradities van Nepal en hoe die door de Brugse gemeenschap worden beleefd.
 
 
Praktisch
 
Deze tentoonstelling loopt nog tot en met 18 oktober 2015 in het Volkskundemuseum in Brugge. Voor meer info kan je terecht op de website van museabrugge.be
 
 
Zondag 24 april 2016 is het Erfgoeddag met als thema Rituelen. Het moment om de verschillende tradities, gebruiken en rituelen die in jouw gemeente, stad of regio voorkomen in beeld te brengen. Welke verschillen en gelijkenissen kennen deze tradities? En hoe zit het met jouw eigen tradities, gebruiken en rituelen? Laat het brede publiek tijdens de zestiende editie van Erfgoeddag met dit alles kennis maken. 
 
 
Bron: persdossier ‘Snapshot 11: Namaste Brugge. Nepalese Bruggelingen en hun leefcultuur door Bieke Depoorter’
Foto: © Bieke Depoorter
 
 
Vrije tags
Brugge
tradities
rituelen
Nepal
gebruiken