Schrijf je in voor de workshop ‘hebben en houden: omgaan met je erfgoed’

Afbeelding Verzamel dingen

Op zaterdag 22 november 2014 gaat de workshop Hebben en houden. Omgaan met je erfgoed. Tips & tricks door in SteM Zwijgershoek in Sint-Niklaas.

Tijdens deze workshop kom je te weten hoe je thuis het best kan zorgen voor je collectie: van oude foto’s, over textiel tot kandelaars. Experten van de transversale cel cultuur van het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen en de Stedelijke Musea Sint-Niklaas leren je eenvoudige manieren om je erfgoed te beschermen tegen schade en verval.

Programma?
08u45: Onthaal
09u00: Wil je je verzameling bewaren voor de toekomst? Dan bieden de schadefactoren jou alvast een eerste houvast! Van stof tot brand, van vlekken tot totaal verlies, alle risico's op schade zetten we hier op een rij. En we koppelen er meteen al een paar tips & tricks aan vast!
09u30: In drie verschillende sessies gaan we dieper in op de omgang met verschillende soorten materiaal: organisch materiaal (o.a. hout, textiel...), anorganisch materiaal (o.a. keramisch materiaal, metaal...) en documentair materiaal (o.a. papier, archivalisch materiaal, fotografisch materiaal...)
12u00 Rondleiding in het open depot van het SteM

Inschrijven
Gratis, maar inschrijven is verplicht via erfgoedcel@interwaas.be of op 03 780 52 10 tegen ten laatste 14 november 2014.

Zie ook de flyer.

De workshop Hebben en houden. Omgaan met je erfgoed. Tips & tricks kaderen in het project Verzameldingen. Met Verzameldingen zet de Erfgoedcel Waasland het erfgoed van privépersonen in de kijker. Want interessant erfgoed vind je niet enkel in een museum of archief, maar net zo goed bij mensen thuis…

Verzamelen is van alle (leef)tijden. Er zijn ook mensen die erfgoedverzamelingen aanleggen.  Zulke verzamelingen kunnen alle kanten uitgaan: van postkaarten of Expo ’58 tot  grammofonen en kunstkeramiek.En elke verzamelaar heeft een eigen visie op het  waarom van de collectie. Maar wat hen bindt is de onvoorwaardelijke liefde voor hun verzameling. Op den duur gaan al die verzamel(d)ingen  dan ook hun eigen verhaal vertellen: het verhaal van mensen met een passie. Zijn er van die verzamelaars in jouw gemeente of stad? Zijn er al stukken in hun bezit die door zijn gegaan van leeftijd op leeftijd? Breng hun verhaal tijdens Erfgoeddag 2015.