Schenking Henri Chotteau: François Morellet

Schenking Henri Chotteau © Enola

In 2012 ontving S.M.A.K. een genereuze schenking uit de collectie van de Brusselse verzamelaar Henri Chotteau (1947-2012). Het betreft bijna uitsluitend topwerken van de Franse kunstenaar François Morellet (°1926, Cholet).

Chotteau was buitengewoon gepassioneerd door zijn oeuvre. De Brusselse verzamelaar schonk het museum al eerder werken in 2004 en 2007 naar aanleiding van gelijkaardige tentoonstellingen. Die werden aangevuld tot 24 stuks bij zijn overlijden in 2012

Morellets oeuvre vertoont gelijkenissen met de optical art van de jaren ’60. Dit is een kunststroming die de nadruk legt op optische illusies. Ook zijn er duidelijke linken te vinden met de kinetische kunst, waarbij de focus op beweging ligt.

Morellet zoekt hierin zijn eigen weg door het de strike regels die hieraan verbonden zijn te combineren met de factor toeval. Zo zocht hij voor het werk “Toevallige verdeling van 40.000 vierkanten, volgens de even en oneven cijfers van een telefoonboek, 50% rood, 50% grijs” naar een systeem om zijn schilderij te schematiseren maar gebruikte hij daarvoor wel de willekeur van cijfers binnen een telefoonnummer. Op die manier verbindt hij de perfectie van het systeem en de machine met de imperfectie die eigen is aan de mens; iets wat hij zelf omschrijft als de humor in zijn werk.

Praktische informatie:
Nog tot 11 januari 2015 kan je naar de tentoonstelling ‘Schenkingen Henri Chotteau: François Morellet’ in het S.M.A.K. Meer informatie vind je op de website van het S.M.AK. 

Breng diverse schenkingen en de al even diverse motivaties om te schenken in beeld op Erfgoeddag. Deze verhalen kunnen inspirerend werken. En heb jij je al afgevraagd wat er mogelijks zou gebeurd zijn, mocht de schenker in kwestie een andere keuze gemaakt hebben?

Foto: Schenking Henri Chotteau vanop www.enola.be

Bekijk in onderstaand filmpje hoe François Morellet over zijn werk praat:

Vrije tags
schenking
chotteau
Morellett