Sacrofagen: de evolutie van funeraire rituelen in het Oude Egypte

Tot 20 april 2016 kan je naar het Jubelparkmuseum voor een tentoonstelling over Egyptische sarcofagen. Dit is een aanrader want zo kom je meer te weten over het restauratieproces en een beeld van de evolutie van de funeraire rituelen in het Oude Egypte.
 
De Egyptenaren hadden hoge verwachtingen voor het leven na de dood: Eeuwigheid, opnieuw tot leven komen zoals Osiris, elke dag weer opkomen zoals de zon die geboren wordt in de schoot van de hemelgodin Noet…
 
De twaalf uren van de nacht
De tentoonstelling is ingedeeld als de twaalf uren van de nacht waarin de zon haar reis aflegt op weg naar de wedergeboorte die zich elke ochtend bij zonsopgang voltrekt. Elke zaal zet daarbij een iconisch stuk centraal dat een religieuze, funeraire, historische of esthetische link heeft met het thema Rituelen bij de dood.
 
In een eerste zaal word je ondergedompeld in de sfeer van een Egyptisch afscheidsritueel aan de hand van vier bijzondere beeldjes van klaagvrouwen die de overledene bewenen. Het tweede uur toont wat met de dode werd meegegeven om hem of haar toegang te verschaffen tot het Rijk van Osiris. Vervolgens schetsen de volgende delen van de tentoonstelling de evolutie van de sarcofagen.
 
Live restauratie
Ouâbet - of 'zuivere plaats', noemden de Oude Egyptenaren hun mummificatiecentra. Het kloppend hart van de tentoonstelling is het restauratielabo waar experts van het Italiaanse Istituto Europeo del Restauro in Ischia werken aan de restauratie van sarcofagen en mummieplanken uit de Tweede Cachette van Deir el-Bahari en die deel uitmaken van de collecties van het Jubelparkmuseum.
 
Het geheim van de sarcofagen
Ongeveer 2/3 van de tentoongestelde stukken werden nooit eerder getoond aan het publiek. De archeologische avonturen die leidden tot de ontdekking van de sarcofagen worden toegelicht en je wordt ingewijd in de magische betekenis van de sarcofagen. Daarin is elk detail binnen de decoratie immers heel belangrijk. 

Surf voor meer informatie over de tentoonstelling naar de website van het Jubelparkmuseum.
 
De tentoonstelling is ook toegankelijk voor gezinnen. Voor kinderen is het immers een unieke belevenis om te vertoeven tussen sterren, mummies, archeologieverhalen en goden. Ook kunnen kinderen er de restauratoren live aan het werk zien in een pop-up restauratieatelier. Laat gezinnen ook op Erfgoeddag, op zondag 24 april 2016, proeven van het rijke cultureel-erfgoed en bedenk een activiteit die ook ouders met kinderen aanspreekt. Het thema Rituelen leent zich er absoluut voor!
 
Foto: Flyer voor het gezin  © Jubelparkmuseum 

Promotiefilmpje Sacrofagen:

Vrije tags
erfgoeddag
rituelen
funerair
twaalf uren
restauratieproces